Anda sedang mengalami masalah slip disc? Apakah kaedah rawatan slip disc yang ada bagi memulihkan masalah ini?

Dalam kebanyakan kes, cakera yang tergelincir (prolapsed) secara perlahan akan bertambah baik dengan berehat, senaman yang ringan dan ubat-ubatan. Pemulihan boleh mengambil masa antara satu hingga tiga bulan.

Tetapi, ada juga yang memerlukan rawatan intensif, pembedahan dan sokongan kaedah alternatif.

 

Kaedah Rawatan Slip Disc Konvensional & Alternatif

SENTIASA AKTIF

Adalah sangat penting untuk terus aktif.

Pada mulanya, anda mungkin sukar bergerak. Jika anda mengalami kesakitan yang teruk, anda mungkin perlu berehat pada mulanya, tetapi cuba sebaiknya untuk bergerak kerana ia dapat membantu proses pemulihan berlaku lebih cepat.

Melakukan senaman mungkin membantu belakang anda. Tidak kira jenis latihan yang anda pilih, perkara penting adalah untuk terus bergerak dan meningkatkan tahap aktiviti anda secara beransur-ansur.

Anda mungkin akan mengalami peningkatan rasa sakit pada mulanya apabila anda mula bergerak.

Ini adalah perkara biasa dan tidak bermakna ia akan menyebabkan lebih banyak kerosakan. Kesakitan harus segera diselesaikan untuk membolehkan anda meningkatkan latihan secara beransur-ansur.

 

FISIOTERAPI

Anda mungkin akan dirujuk kepada ahli fisioterapi sebagai sebahagian daripada program kaedah rawatan slip disc.

Ahli fisioterapi adalah profesional dan berkelayakan dalam menggunakan pelbagai teknik, termasuk urut dan manipulasi untuk memulihkan pergerakan.

Seorang pakar fisioterapi akan dapat merangka pelan senaman yang disesuaikan secara individu untuk anda. Ini akan menjadikan anda aktif, meminimumkan kesakitan dan membantu mengelakkan kerosakan selanjutnya di belakang anda.

 

OSTEOPATI DAN KIROPRAKTIK

Sesetengah orang memilih untuk mencuba osteopati atau melihat kiropraktik. Kedua-dua jenis terapi ini digunakan untuk merawat sakit belakang.

 

UBAT

Pengambilan beberapa jenis ubat yang berbeza adalah satu lagi kaedah rawatan slip disc untuk membantu meringankan simptom yang menyakitkan akibat slip disc.

 kaedah rawatan slip disc

PIL TAHAN SAKIT

Tablet dadah anti-radang (NSAID) bukan steroid, seperti ibuprofen boleh membantu jika anda mengalami sakit belakang. Banyak jenis boleh didapati untuk membeli dari farmasi atau pasar raya tanpa preskripsi.

Tetapi NSAID tidak sesuai untuk semua orang, jadi semak kotak atau risalah untuk melihat samada anda boleh mengambil ubat tersebut atau tidak. Dapatkan nasihat ahli farmasi jika anda tidak pasti.

Jika anda tidak boleh mengambil NSAID, ubat alternatif seperti codeine (dengan atau tanpa paracetamol) boleh membantu meredakan kesakitan yang baru bermula. Tetapi ini hanya boleh digunakan selama beberapa hari, kerana ia boleh menyebabkan ketagihan jika digunakan untuk jangka masa yang lama.

Paracetamol sahaja tidak disyorkan untuk sakit belakang.

Dapatkan nasihat doktor jika ubat-ubatan ini tidak membantu.

 

UBAT UNTUK SAKIT SARAF

Sekiranya anda mengalami kesakitan pada kaki, pinggul atau punggung (sciatica), doktor mungkin memberi ubat penahan sakit yang lebih kuat.

Ini termasuk:

  • beberapa jenis antidepresan seperti amitriptyline dan duloxetine – ubat-ubatan ini pada mulanya direka untuk merawat kemurungan, tetapi sejak itu didapati dapat membantu melegakan sakit saraf dan secara tak langsung digunakan sebagai sebahagian kaedah rawatan slip disc
  • anticonvulsants, seperti gabapentin dan pregabalin – ubat-ubatan ini pada mulanya direka untuk merawat epilepsi, tetapi mereka juga boleh berguna untuk merawat sakit saraf

Ubat-ubat ini tidak sesuai untuk semua orang, terutamanya apabila digunakan dalam jangkamasa panjang, jadi penting untuk berbincang tentang semua pilihan yang tersedia dengan doktor yang merawat anda.

Sesetengah ubat ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang ketara kepada sesetengah orang.

 

SUNTIKAN EPIDURAL

Kortikosteroid yang sering dikenali sebagai steroid adalah ubat anti-keradangan.

Mereka boleh disuntik ke belakang anda (suntikan epidural) untuk membantu mengurangkan keradangan dan sakit jika anda mengalami sakit teruk akibat sciatica.

Suntikan ini boleh membantu melegakan kesakitan dalam jangka masa pendek, tetapi kesannya cenderung terputus dari masa ke masa.

 

RILEKS OTOT

Anda mungkin akan diberi ubat untuk rilekskan otot seperti diazepam. Ia perlu diambil beberapa hari jika otot belakang atau kaki anda sangat tegang.

 

PEMBEDAHAN

Pembedahan biasanya tidak diperlukan, tetapi kaedah rawatan slip disc ini boleh dipertimbangkan jika:

  • gejala anda tidak dapat diperbaiki dengan menggunakan rawatan lain
  • anda mempunyai gejala yang sangat teruk seperti kelemahan otot progresif, fungsi pundi kencing atau fungsi usus, atau kebas di sekitar alat kelamin atau dubur

Tujuan pembedahan adalah untuk memotong sepotong cakera yang boleh membebaskan diri daripada tekanan pada saraf tulang belakang anda. Ini dikenali sebagai diskektomi dan boleh dilakukan dalam beberapa cara.

Beberapa prosedur ini diterangkan secara terperinci di bawah.

Diskektomi terbuka

Diskektomi terbuka adalah prosedur untuk mengeluarkan sebahagian daripada cakera yang menekan pada saraf. Ia dilakukan di bawah anestetik umum; bermaksud anda tidak sedar semasa pembedahan dibuat.

Pakar bedah akan membuat pemotongan ke atas kawasan yang terjejas pada tulang belakang hingga ke lamina, gerbang tulang belakang tulang belakang anda.

Mereka perlahan-lahan menarik saraf untuk mendedahkan cakera yang terkeluar atau prolapsed, dan mengeluarkan jumlah yang cukup untuk mengelakkan tekanan pada saraf.

 

Mikrodiskektomi

Mikrodiskektomi, yang juga dikenali sebagai diskektomi invasif yang paling sedikit, dimana diskektomi dilakukan melalui hirisan yang lebih kecil.

Pakar bedah menggunakan mikroskop khas dan instrumen pembedahan kecil yang dimasukkan melalui hirisan untuk memindahkan saraf dari cakera yang terjejas dan mengeluarkan sepotong kecil cakera.

Kaedah rawatan slip disc ini secara umumnya berkesan sebagai diskektomi terbuka dalam jangka panjang, walaupun fasa pemulihan awal mungkin lebih cepat.

kaedah rawatan slip disc
Anggaran kos perubatan penyakit kronik di Malaysia. Pembedahan slip disc boleh menelan kos antara RM30,000.00 hingga RM80,000.00

 

PEMULIHAN

Bagi kebanyakan orang, pembedahan belakang membantu meringankan kesakitan di kaki mereka, tetapi mungkin tidak ada kesan pada sakit belakang.

Bergantung kepada prosedur yang anda ambil dan jenis kerja yang anda lakukan. Anda akan dapat kembali bekerja selepas 2 hingga 8 minggu.

Komplikasi yang mungkin terjadi akibat pembedahan mungkin termasuklah:

  • jangkitan
  • kecederaan saraf dan lumpuh
  • pendarahan yang teruk
  • rasa terjejas sementara (dysaesthesia) – sebagai contoh, kehilangan rasa sentuhan
  • kehilangan kawalan pundi kencing atau usus

Sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan, tanyalah pakar bedah anda tentang pengalaman mereka melakukan pembedahan, dan kadar kejayaan dan komplikasi yang mungkin timbul.

Mereka akan memberitahu anda sama ada anda berisiko untuk mengalami komplikasi dan berapa lama ia perlu pulih.

Anda akan diberi program pemulihan untuk diikuti.

 

BAGAIMANA SUPLEMEN MEMBANTU MERINGANKAN MASALAH SLIP DISC?

Ya, suplemen bukan ubat dan tidak menggantikan ubat dalam merawat penyakit. Tapi dengan pengambilan suplemen yang betul, kualiti kesihatan dapat ditingkatkan. Ini kerana badan yang kekurangan nutrisi cenderung untuk mengalami pelbagai masalah kesihatan.

Kekurangan nutrisi boleh menjadi punca kepada banyak penyakit sehingga ada yang lumpuh (baca tentang Kesan Kekurangan Nutrisi Kepada Kesihatan)

 

Berbalik kepada persoalan bagaimana suplemen membantu meringankan masalah slip disc, saya huraikan secara ringkas di bawah:

kaedah rawatan slip disc

VIVIX – suplemen yang mengandungi Resveratrol & Polifenol yang mempunyai kuasa antioksidan yang sangat tinggi. Mampu memperbaiki kesihatan pada tahap sel dan melindungi sel daripada kerosakan.

kaedah rawatan slip disc

Nota: kenapa sel? Kerana sel adalah asas binaan tubuh manusia. Kesihatan sel menentukan kesihatan tisu, organ, sistem dan keseluruhan tubuh kita.

 

OMEGA GUARD – selain daripada fungsi utamanya dalam memelihara kesihatan jantung, asid lemak Omega-3 adalah anti-radang yang sangat baik. Jadi, ia dapat meredakan keradangan yang telah berlaku pada slip disc, sendi & tulang belakang.

 

OSTEMATRIX – kalsium magnesium yang lengkap dengan boron bagi memastikan ketumpatan tulang yang baik.

 

IKUTI PENGALAMAN MEREKA

kaedah rawatan slip disc
Customer saya: 9 hari selepas mengambil Vivix untuk membantu masalah slip disc yang sudah 7 tahun beliau hidapi

kaedah rawatan slip disc

kaedah rawatan slip disc

kaedah rawatan slip disc

Mahu kesihatan lebih baik macam mereka?

kaedah rawatan slip disc
Untuk info lanjut / memesan Vivix
Komen Facebook:
Kaedah Rawatan Slip Disc: Konvensional & Alternatif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *