Penyakit asma atau ada juga orang panggil semput. Ya Allah!… seksa tau.. tak boleh nak bernafas. Ibarat ada batu besar menghimpit dada. Kalau ibu-ibu pasti risau bila ada penyakit asma pada anak kecil. Ada yang menanggung sejak dari lahir lagi. Ada juga yang dapat penyakit ni bila dah dewasa.

Bila kena serang dengan penyakit asma ni satu-satunya jalan keluar adalah berkejar ke klinik atau hospital untuk dapatkan nebulizer atau istilah pasarnya sedut gas.

Tapi sampai bila nak macam tu? Takkan la nak menanggung sampai seumur hidup kan..

penyakit asma pada anak
Tiub bronkus yang mengalami keradangan dan menyempit – punca asma @ semput

 

Jom, ikuti perkongsian ibu ini yang sangat lega apabila penyakit asma pada anak beliau yang dihidapi sejak lahir kian pulih.

penyakit asma pada anak

[PENYAKIT ASMA SEJAK LAHIR KIAN PULIH DAN ZAFRAN DAH TAK PERLU FOLLOW UP KE HOSPITAL LAGI]

Muhammad Dayyan Zafran. Anak lelaki seorang tapi senang semasa mengandung, diuji pula dengan kesihatannya. Hah, pernah dengar kan ayat tu? Ada yang diuji semasa mengandung, tapi senang membesarkan anak-anak. Zafran dari kecil doctor sudah sahkan dia ada asma. Lahir tahun 2010 dan semakin teruk setelah hampir lemas pada tahun 2012.

Macam macam saya buat ikut petua yang diberikan oleh orang orang tua atau kawan-kawan. Siap pergi bawa berurut lagi. Kurang sekejap je, tapi asma tu kerap juga datang. Malahan doktor kata kena tau apa punca yang menyebabkan dia mudah sangat asma. Mungkin dari pemakanan yang dia alergik, persekitaran yang berhabuk atau berjangkit dengan kawan kawan di nursery.

Hampir setiap bulan memang perlu ke klinik atau ke hospital dan saya juga terpaksa ambil cuti setiap bulan untuk menjaga Zafran. Payah juga. Walaupun Zafran masih menyusu badan, tapi dia mudah sangat jatuh sakit. Bermula dengan batuk batuk, selsema dan diakhiri dengan asma yang kekadang berlanjutan sehingga seminggu. Boss pun bising asyik cuti je. Cuti jenis mengejut pula tu. Yerlah, sakit pun bukan kita tau nak datang bila kan.

Sehingga kemuncak pada tahun 2013, dia warded sebab asma dan doktor sahkan dia ada kuman di dalam peparunya. Saya jadi stress bila kena duduk hospital ni sebab Zafran asyik menangis dan tak nak makan ubat. Saya tengok dia nangis, saya pun nak nangis. Hahaha!. Ya Allah, tiba tiba saya terfikir, kenapa saya tidak berinya supplemen Shaklee sedangkan saya sendiri mengamalkannya.

Jadi, selepas keluar dari hospital, saya berikan dia Omega Guard sebiji sehari (hari pertama dia makan Omega Guard, dia muntah! Kahak berlendir lendir keluar). Saya kuatkan hati paksa dia ambil juga Omega setiap hari sehingga asma dia reda. Omega ni akan cairkan kahak dan dibuang samada melalui muntah atau buang air besar.

Selepas dia sihat, saya beri dia susu Mealshake hari-hari dan bagi juga Chewable Vita-C. Mealshake ni multivitamin untuk berikan tenaga kepada anak anak dan pulihkan badan selepas tidak sihat. Chewable Vita-C untuk beri perlindungan pada badan dan kuatkan antibody badan dari mudah dijangkiti oleh kuman atau virus. Zafran suka sebab sedap katanya

Sehingga sekarang, dia ambil Mealshake (dah pandai dah buat air sendiri letak Mealshake), ambil Chewable Vita-C hari-hari dan akan ambil Omega bila dia rasa dia nak semput. Pandai kan? Dia dah tahu yang supplemen dia ambil tu akan buat dia sentiasa sihat dan dia juga sangat aktif bermain. Dia tahu kalau dia tidak sihat atau asma, dia tak boleh nak bermain. Jangan tak tahu, Omega Guard ni juga membantu perkembangan sel sel saraf otak untuk berfungsi dan buat anak anak lebih mudah menerima ilmu semasa belajar dan berkomunikasi.

Oh Ya! Lagi satu, Saya dah banyak kali apply medical card atau takaful tapi susah nak lepas sebab saya declare Zafran ada asma. Sehinggalah saya berjumpa Puan Siti Hajar (0192307055), dan dia kata dia akan bantu sebab dah lama Zafran tak warded hospital. Alhamdulillah, akhirnya lulus walaupun saya declare yang Zafran ada asma. Bukanlah minta sesuatu terjadi pada Zafran kan, tapi ia langkah untuk kita berjaga-jaga. Sediakan payung sebelum hujan gitu.

Kini, sejak tahun 2013 selepas kali terakhir Zafran warded, dia dah tak perlu lagi ke klinik atau hospital. Ada sesekali pergi ke klinik untuk amik neb, tapi doctor senyum sebab dia nampak aktif je. Doktor kata : “ni tak yah buat follow up dah. Dah boleh balik main bola dah”. Syukurr. Cuti sekolah pun takdelah kerap seperti tahun-tahun sebelumnya. Kita gembira bila ada anak anak sihat dan aktifkan? Jadi kita usaha untuk pastikan kesihatan mereka berpanjangan.

Kita usaha kan, Allah juga yang memberi kesihatan kepada Zafran. 

PUAN SITI NORIZA SALEH

Begitulah perkongsian daripada Puan Noriza Saleh yang gembira kerana penyakit asma pada anak beliau sudah kian pulih.

 

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK KANAK-KANAK

penyakit asma pada anak

OMEGA GUARD – selain daripada baik untuk perkembangan otak anak-anak, Omega Guard (asid lemak omega-3) juga membantu untuk meredakan keradangan yang berlaku pada salur pernafasan yang menjadi punca semput atau penyakit asma pada anak (sama juga dengan orang dewasa). Asid lemak omega-3 turut membantu untuk mencairkan kahak (kahak pekat menyebabkan salur pernafasan tersumbat).

MEAL SHAKES – sumber protein dan multivitamin lengkap untuk menyumbangkan semua nutrisi penting yang diperlukan oleh tubuh supaya dapat berfungsi dengan baik.

CHEWABLE VITA-C PLUS – vitamin C semulajadi untuk meningkatkan tahap sistem imum.

Nota: Chewable Vita-C Plus tiada dipasaran buat masa ini, jadi ia boleh diganti dengan NutriFeron.

penyakit asma pada anak

NUTRIFERON – dicipta oleh ahli sains yang menemui interferon, pakar imunologi terkemuka dunia Dr Yasuhiko Kojima, yang menjalankan penyelidikan selama 40 tahun untuk mencari sebatian semula jadi.

Formula eksklusif berpaten ini dicipta untuk meningkatkan tahap interferon secara semula jadi, memberikan sokongan pertahanan dari peringkat sel.

 

Jika anda adalah salah seorang daripada ibu atau ayah yang gusar memikirkan tentang penyakit asma pada anda, dan terpaksa selalu kerap ambil cuti kecemasan untuk kejarkan anak ke klinik atau hospital akibat serangan asma… Tuan Puan digalakkan untuk memberikan suplemen @ vitamin seperti yang Puan Noriza berikan kepada anak beliau.

Hasil ikhtiar Puan Noriza, akhirnya penyakit asma pada anak beliau yang dihidapi sejak lahir kian pulih.

Oleh itu, Tuan Puan juga patut buat perkara yang sama.

 

WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk info lanjut / membuat pesanan

penyakit asma pada anak

Untuk senarai harga sila rujuk halaman Senarai Harga Produk Shaklee Untuk Bukan Ahli

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan dapatkan juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli.

 

Peluang jana income sampingan dengan Shaklee

 

Komen Facebook:
Penyakit Asma Pada Anak Sejak Lahir Kian Pulih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *