Ramai juga yang ada masalah anemia ni kan? Kadang-kadang tu anda hanya dapat tahu bila masalah dah mula teruk sebab mungkin tak ramai yang tahu punca anemia atau pada mulanya anda mungkin cuma fikirkan tanda-tanda atau simptom yang anda alami hanyalah masalah biasa saja.

Jadi, adalah sangat penting untuk semua orang tahu apakah punca anemia dan tanda-tandanya supaya anda boleh ambil langkah pencegahan dan dapatkan rawatan awal.

Tanda dan gejala anemia bergantung kepada punca anemia anda. Antaranya termasuklah:

 • Keletihan
 • Kelesuan
 • Kulit pucat atau kekuningan
 • Degup jantung tidak teratur
 • Sesak nafas
 • Pening atau kekejangan
 • Sakit dada
 • Tangan dan kaki yang sejuk
 • Sakit kepala

Pada peringkat awal anemia, tanda-tanda ini mungkin tidak ketara sangat dan hampir tidak disedari. Tetapi gejala bertambah teruk apabila anemia bertambah buruk.

 

Bila anda perlu berjumpa doktor?

Buat temu janji dengan doktor anda jika anda merasa penat kerana alasan yang tidak dapat dijelaskan. Sesetengah anemia, seperti anemia kekurangan zat besi atau kekurangan vitamin B-12, gejala ini adalah perkara biasa.

Keletihan mempunyai banyak sebab selain anemia, jadi jangan menganggap bahawa jika anda letih anda mesti anemia. Sesetengah orang mengetahui bahawa hemoglobin mereka rendah, yang menunjukkan anemia, apabila mereka pergi untuk menderma darah.

Sekiranya anda diberitahu bahawa anda tidak boleh menderma darah kerana hemoglobin yang rendah, buat temujanji dengan doktor segera.

 

PUNCA ANEMIA

Anemia berlaku apabila darah anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi. Ini boleh berlaku jika:

 • Tubuh anda tidak cukup sel darah merah
 • Pendarahan yang menyebabkan anda kehilangan sel darah merah lebih cepat daripada yang dapat diganti
 • Tubuh anda memusnahkan sel darah merah

 

Apa yang sel darah merah lakukan?

Tubuh kita menghasilkan tiga jenis sel darah – sel darah putih untuk melawan jangkitan, platelet untuk membantu pembekuan darah dan sel darah merah untuk membawa oksigen ke seluruh tubuh.

Sel darah merah mengandungi hemoglobin – protein kaya dengan besi yang memberikan darah warna merahnya. Hemoglobin membolehkan sel darah merah membawa oksigen dari paru-paru ke semua bahagian badan dan membawa karbon dioksida dari bahagian lain badan ke paru-paru supaya ia dapat dikeluarkan.

Sel-sel darah, termasuk sel-sel darah merah, dihasilkan dengan kerap di sum-sum tulang – bahan spongy (lembut seperti span) yang terdapat di dalam rongga kaviti kebanyakan tulang besar dalam badan kita. Untuk menghasilkan hemoglobin dan sel darah merah, tubuh memerlukan zat besi, vitamin B-12, folat dan nutrien lain dari makanan.

 

 

FAKTOR RISIKO ANEMIA

Faktor-faktor berikut akan meningkatkan risiko anemia:

 • Diet yang tidak cukup vitamin tertentu. Diet yang secara konsisten rendah dalam zat besi, vitamin B-12 dan folat akan meningkatkan risiko anemia.
 • Gangguan usus. Ini akan menjejaskan penyerapan nutrien dalam usus kecil – seperti penyakit Crohn dan penyakit celiac – meletakkan kita berisiko mengalami anemia.
 • Menstruasi. Secara amnya, wanita yang belum mengalami menopaus mempunyai risiko anemia kekurangan zat besi yang lebih besar daripada lelaki dan wanita menopause. Ini kerana haid menyebabkan kehilangan sel darah merah.
 • Kehamilan. Sekiranya anda hamil dan tidak mengambil multivitamin dengan asid folik, anda mengalami peningkatan risiko anemia.
 • Keadaan kronik. Sekiranya anda mempunyai kanser, kegagalan buah pinggang atau keadaan kronik yang lain, anda mungkin berisiko mengalami anemia penyakit kronik kerana keadaan ini boleh menyebabkan kekurangan sel darah merah.
 • Kerana kehilangan darah yang kronik dan lemah akibat ulser atau sumber lain di dalam tubuh anda boleh mengecilkan besi tubuh anda, yang membawa kepada anemia kekurangan zat besi.
 • Sejarah keluarga. Jika keluarga anda mempunyai sejarah anemia yang diwarisi, seperti anemia sel sabit (sickle), anda juga mungkin mengalami peningkatan risiko keadaan ini.
 • Faktor lain. Sejarah jangkitan penyakit tertentu, penyakit darah dan gangguan autoimun, alkohol, pendedahan kepada bahan kimia toksik, dan penggunaan ubat-ubatan boleh menjejaskan pengeluaran sel darah merah dan membawa kepada anemia.
 • Umur. Orang yang berumur 65 tahun berisiko mengalami anemia.

 

KOMPLIKASI

Jika tidak ditangani, anemia boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan, seperti:

 • Keletihan yang teruk. Apabila anemia cukup teruk, anda mungkin terlalu letih sehingga anda tidak mampu berbuat apa-apa.
 • Komplikasi kehamilan. Wanita hamil dengan anemia akibat kekurangan folat lebih risiko mengalami komplikasi, seperti kelahiran pramatang.
 • Masalah jantung. Anemia boleh membawa kepada degupan jantung yang cepat atau tidak teratur (arrhythmia). Apabila anda mengalami anemia, jantung anda terpaksa mengepam lebih banyak darah untuk mengimbangi kekurangan oksigen dalam darah. Ini boleh menyebabkan jantung menjadi besar (kembang) atau kegagalan jantung.
 • Kematian. Sesetengah anemia yang diwarisi seperti anemia sel sabit (sickle), boleh menjadi serius dan membawa kepada komplikasi yang mengancam nyawa. Kehilangan darah yang banyak dengan cepat mengakibatkan anemia akut yang teruk dan boleh membawa maut.

Kesimpulannya, amalkanlah diet seimbang, pengambilan nutrisi yang mencukupi, gaya hidup sihat, senaman ringan dan beriadah bagi memelihara kesihatan.

Jika anda alami mana-mana simptom atau mempunyai faktor risiko seperti yang saya terangkan di atas tadi, janganlah berlengah mendapatkan rawatan dan ubah gaya hidup serta pemakanan anda kepada yang lebih sihat…. sebelum terlambat.

Baca Cara Mencegah Anemia yang saya telah kongsikan dalam artikel sebelum ini

 

APA KATA PAKAR TENTANG PUNCA ANEMIA & CARA MENGATASINYA?

punca anemia

 

“Masalah tekanan darah rendah ni boleh disebabkan oleh banyak faktor seperti bangun setelah duduk atau baring dengan terlalu lama, berdiri untuk jangka masa yang lama, kurang minum air kosong, pengambilan ubat seperti ubat darah tinggi atau ubat jantung, masalah jantung dan jangkitan kuman.

Jadi, penting untuk amalkan gaya hidup yang sihat seperti minum air kosong yang cukup, lebihkan makan sayur, dapatkan tidur yang cukup di samping dibantu dengan pengambilan suplemen. Boleh ambil Nutrelle Extra untuk detoks.

Detoks adalah langkah pertama ke arah kesihatan yang lebih baik.

Untuk mereka yang ada masalah anemia (darah rendah) selalunya dinasihatkan untuk amalkan pemakanan yang boleh bantu dalam penghasilan darah merah dalam badan. 3 kandungan penting iaitu Iron/Ferum, Folic Acid dan Vitamin B12.

Makanan yang boleh diambil adalah seperti daging, ayam, telur, sayur-sayuran hijau yang tinggi kandungan folic acid. Pengambilan shellfish juga boleh meningkatkan jumlah iron dalam badan.

Dalam masa yang sama, ambil sekali makanan atau suplemen yang tinggi vitamin C seperti Eskayvie Diffenz kerana vitamin C akan membantu penyerapan iron dengan lebih baik. Selain itu, boleh juga ambil buah-buahan seperti lemon, pisang, melons dan betik yang tinggi kandungan folic acid.

Perlu juga amalkan gaya hidup yang betul dulu untuk naikkan semula bilangan HB sambil² tu disokong oleh pengambilan makanan tambahan seperti Phytax.

Nutrelle Extra pula merupakan suplemen semulajadi bagi tujuan detoksifikasi yang paling inovatif dan terlengkap di pasaran buat masa ini. Proses penyingkiran toksin dan pemulihan berlaku melalui 4 fasa yang berupaya untuk membantu membersihkan toksin dari usus, darah dan hati.

Ia turut memulihkan kesihatan usus di samping membantu pencernaan makanan. Manakala fasa rejuvenasi boleh membantu sistem badan mengatasi kelemahan diri akibat serangan toksin sebelum ini”

Daripada, Pakar Nutrisi Eskaycie & Dr. Syid Ayob, Doktor Perubatan Bertauliah (Formulator Produk Eskayvie)

 

punca anemia

 

 

punca anemia

 

Komen Facebook:
Punca Anemia & Tanda-Tanda Yang Semua Perlu Tahu
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!