Anda baru mengetahui bahawa anda mempunyai sindrom ovarium polikistik (PCOS). Apa nak buat? Apa rawatan PCOS yang perlu anda ambil?

PCOS boleh mendatangkan malapetaka pada hormon anda dan penyakit ini masih tidak mempunyai ubat atau rawatan yang spesifik.

 

PUNCA & FAKTOR PENYEBAB PENYAKIT PCOS

rawatan PCOS

 

Walaupun ramai wanita berjaya menguruskan gejala mereka dengan terapi ubat dan hormon, sesetengahnya memilih untuk menambah rawatan tradisional dengan ubat-ubatan yang lebih holistik, sementara ada juga yang memilih rawatan alternatif yang semulajadi.

Selain daripada rawatan, diet dan gaya hidup sihat juga banyak membantu menyokong pesakit dalam proses penyembuhan daripada penyakit PCOS ini.

Jika anda mencari alternatif untuk rawatan tradisional dan semulajadi, terdapat beberapa terapi yang telah terbukti berkesan.

Sebagai tambahan kepada suplemen, pesakit perlu cuba mendapatkan punca utama masalah mereka.

PCOS biasanya sangat berkait rapat dengan ketidakseimbangan hormon dan ini boleh ditangani melalui diet yang betul. Suplemen adalah cara penting untuk mempercepatkan penyembuhan, tetapi pemakanan dan hubungan antara minda dan badan juga sangat penting.

 

rawatan PCOS

 

Berikut adalah beberapa rawatan PCOS secara semulajadi untuk membantu menguruskan gejala PCOS anda:

Sebelum mencuba apa-apa pilihan rawatan, adalah penting untuk berbincang tentang diagnosis anda dengan doktor / pakar perubatan anda terlebih dahulu.

 

rawatan PCOS

 

 1. BERWASAPADA DENGAN KALORI

Satu kajian menunjukkan bahawa masa pengambilan kalori boleh memberi impak yang besar kepada tahap glukosa, insulin dan testosteron. Menurunkan insulin berpotensi membantu isu kemandulan.

Wanita yang ada penyakit PCOS yang memakan majoriti kalori harian mereka semasa sarapan selama 12 minggu akan meningkatkan kadar insulin dan glukosa mereka serta menurunkan kadar testosteron mereka sebanyak 50%, berbanding wanita yang mengambil kalori yang tinggi pada waktu makan malam.

Diet yang berkesan adalah; sarapan pagi = 980 kalori, makan tengahari = 640 kalori, makan malam = 190 kalori.

 

 1. MENGURANGKAN AGEs.

Wanita dengan PCOS telah terbukti mempunyai tahap Advanced Glycation End Products (AGEs) yang tinggi dalam darah mereka. AGE adalah sebatian yang terbentuk apabila glukosa mengikat dengan protein, dan dipercayai menyumbang kepada penyakit degeneratif tertentu dan penuaan.

Satu kajian kecil mendapati bahawa penurunan AGE dapat mengurangkan tahap insulin pada wanita dengan PCOS. Makanan tinggi AGEs termasuk makanan yang berasal daripada haiwan dan makanan yang diproses. Memasak menggunakan haba yang tinggi (memanggang atau membakar) juga akan meningkatkan tahap AGE.

 

rawatan PCOS

NOTA: Gabungan hebat Polifenol daripada Muscadine Grapes, Plygonum Cuspidatum, Lobak Ungu & European Elderberry dalam Vivix mampu mencegah pembentukan protein AGE

Baca: Resveratrol & PCOS

 

 1. KEPENTINGAN VITAMIN D DAN KALSIUM

Satu kajian kawalan kes yang memeriksa 100 wanita yang tidak subur dengan PCOS mendapati bahawa mereka yang menambah dos metrolin 1500 mg sehari, ubat yang biasa digunakan untuk merawat gejala PCOS, dengan kalsium dan vitamin D mendapat perubahan positif dalam BMI, kitaran haid dan gejala lain.

rawatan PCOS

Nota: Wanita dalam kajian menambah 1,000 mg kalsium sehari dan 100,000 IU vitamin D sebulan untuk dos metformin harian mereka selama enam bulan.

 

 1. DAPATKAN MAGNESIUM YANG MENCUKUPI.

Ramai wanita dengan PCOS menunjukkan gejala rintangan insulin dan sindrom metabolik iaitu faktor risiko yang menimbulkan risiko penyakit jantung dan masalah lain seperti kencing manis dan strok.

Tahap magnesium yang rendah sering dikaitkan dengan kencing manis, dan beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa makanan tambahan (suplemen) mineral boleh meningkatkan kepekaan insulin, faktor dalam perkembangan diabetes jenis 2 dan PCOS.

Satu kajian yang menunjukkan bahawa wanita yang berat badan berlebihan dan memiliki rintangan insulin yang menerima 300 mg magnesium pada waktu tidur menunjukkan perubahan positif yang signifikan dalam glukosa darah dan kadar insulin, berbanding dengan subjek yang menerima plasebo.

 

rawatan PCOS

 1. TINGKATKAN KROMIUM ANDA.

Chromium adalah mineral penting yang membantu badan mengawal kadar insulin dan gula dalam darah. Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen chromium dapat membantu orang yang menghidap kencing manis mengurangkan tahap glukosa darah mereka.

Satu kajian mengkaji peranan mineral pada wanita dengan PCOS. Hasilnya menunjukkan bahawa 200 mcg harian chromium picolinate dapat menurunkan kadar gula dalam darah (puasa) dan tahap insulin – kesannya adalah sebanding dengan farmaseutikal, metformin.

Walaupun metformin juga dikaitkan dengan tahap testosteron yang lebih rendah, mengambil dos harian chromium picolinate sebanyak 200 mcg juga dapat membantu mengawal paras gula dalam darah.

Baca lanjut tentang Vita-Lea Shaklee

 1. TAMBAH OMEGA-3

Minyak ikan telah dikaitkan dengan senarai manfaat kesihatan yang panjang dan beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen Omega-3 dapat menurunkan kadar androgen pada wanita dengan PCOS.

 

rawatan PCOS

Satu kajian mendapati bahawa wanita dengan PCOS yang diberikan 3 gram Omega-3 sehari selama 8 minggu mempunyai konsentrasi testosteron yang rendah dan lebih cenderung untuk meneruskan menstruasi teratur berbanding subjek yang menerima plasebo.

 

Maksud plasebo:

– Ubat atau prosedur yang ditetapkan untuk faedah psikologi kepada pesakit dan bukan untuk sebarang kesan fisiologi lain.

– Bahan yang tidak mempunyai kesan terapeutik, digunakan sebagai kawalan dalam menguji ubat baru.

– Langkah yang direka hanya untuk humor atau menenangkan seseorang.

 

CADANGAN SET SUPLEMEN UNTUK MENYOKONG RAWATAN PCOS SECARA SEMULAJADI

rawatan PCOS

NOTA PENTING: Jangan abaikan rawatan PCOS daripada pakar perubatan atau meninggalkan ubat dengan sengaja apabila anda sudah mengambil suplemen. Suplemen tidak bertindak untuk menggantikan ubat. Suplemen adalah untuk membantu menyokong kesihatan dan mencukupkan keperluan nutrisi tubuh.

 

rawatan PCOS

 

TESTIMONI

rawatan PCOS

 

rawatan PCOS

 

Disclaimer : Produk yang dipaparkan di dalam artikel ini adalah suplemen @ makanan kesihatan tambahan(vitamin) dan BUKAN ubat. Walaupun terbukti secara klinikal ia mampu menyihatkan badan, suplemen tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulihkan penyakit kritikal. Anda dinasihatkan untuk tetap mendapatkan rawatan doktor sekiranya menghidap sebarang jenis penyakit.

 

rawatan PCOS

Komen Facebook:
Rawatan PCOS: 6 Rawatan Semulajadi Untuk PCOS

One thought on “Rawatan PCOS: 6 Rawatan Semulajadi Untuk PCOS

 • August 8, 2018 at 6:35 am
  Permalink

  jaga jaga pcos nih, kena sentiasa amalkan vitamin terbaik, selain dari jaga juga permakanan harian.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *