Mengambil tahu tentang punca kepada penyakit paru paru berlubang adalah penting. Tetapi mengetahui faktor risiko paru paru berlubang juga boleh membuatkan anda lebih peka terhadap kepentingan penjagaan kesihatan paru-paru dan kesihatan tubuh secara amnya.

Antara faktor yang membuat anda lebih terdedah kepada fibrosis paru termasuklah:

 • Umur – walaupun fibrosis pulmonari telah didiagnosis pada kanak-kanak dan bayi, masalah ini lebih berkemungkinan menjejaskan orang dewasa yang sudah tua.
 • Jantina – fibrosis pulmonari idiopatik lebih cenderung mempengaruhi lelaki berbanding wanita.
 • Merokokperokok dan bekas perokok lebih berisiko mendapat fibrosis pulmonari berbanding mereka yang tidak pernah merokok. Fibrosis pulmonari juga boleh berlaku pada pesakit dengan emphysema.
 • Pekerjaan tertentu – anda mempunyai risiko peningkatan fibrosis pulmonari jika anda bekerja di bahagian perlombongan, pertanian atau pembinaan atau jika anda terdedah kepada pencemaran yang diketahui boleh merosakkan paru-paru.
 • Rawatan kanserrawatan radiasi ke dada anda atau menggunakan ubat kemoterapi tertentu boleh meningkatkan risiko paru paru berlubang.
 • Faktor genetik – sesetengah jenis fibrosis pulmonari terdapat dalam sejarah keluarga dan faktor genetik mungkin menjadi punca utama.

Cubalah sebaiknya untuk elakkan diri daripada faktor risiko paru paru berlubang ini kerana apabila sudah terkena penyakit ini, sudah tidak banyak yang boleh dilakukan.

 

risiko paru paru berlubang

KOMPLIKASI PARU PARU BERLUBANG

Komplikasi paru paru berlubang @ fibrosis pulmonari mungkin termasuk:

 • Tekanan darah tinggi di dalam paru-paru (tekanan darah tinggi paru-paru). Tidak seperti tekanan darah tinggi sistemik, keadaan ini hanya mempengaruhi arteri di dalam paru-paru. Ia bermula apabila arteri terkecil dan kapilari dikompres oleh tisu parut, menyebabkan peningkatan ketahanan terhadap aliran darah di paru-paru.

Ini seterusnya menimbulkan tekanan di dalam arteri pulmonari dan ruang jantung kanan bawah (ventrikel kanan). Sesetengah bentuk hipertensi pulmonari adalah penyakit serius yang boleh menjadi lebih teruk dan kadang-kadang membawa maut.

 • Kegagalan jantung sebelah kanan (cor pulmonale). Keadaan serius ini berlaku apabila ruang bawah kanan (ventrikel) jantung anda terpaksa mengepam lebih kuat daripada biasa untuk mengalirkan darah melalui arteri paru-paru yang disekat sebahagiannya.
 • Kegagalan pernafasan – ini selalunya berlaku diperingkat terakhir penyakit paru-paru kronik. Ia berlaku apabila paras oksigen darah menurun terlalu rendah.
 • Kanser paru-paru – fibrosis paru-paru @ paru paru berlubang yang lama juga meningkatkan risiko kanser paru-paru.
 • Komplikasi paru-paru – apabila fibrosis pulmonari terjadi, ia boleh menyebabkan komplikasi seperti pembekuan darah di paru-paru, paru-paru yang collapse (gagal) atau jangkitan paru-paru.

 

RAWATAN UNTUK PARU PARU BERLUBANG

Paru-paru berlubang yang berlaku dalam fibrosis pulmonari sudah tidak boleh dikembalikan kepada asal semula. Tiada rawatan semasa yang terbukti berkesan dalam menghentikan perkembangan penyakit ini.

Sesetengah rawatan hanya boleh memperbaiki gejala sementara atau memperlahankan perkembangan penyakit. Lain-lain hanya boleh membantu meningkatkan kualiti hidup.

 

Ubat-ubatan

Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat seperti pirfenidone (Esbriet) dan nintedanib (Ofev). Ubat-ubatan ini boleh membantu melambatkan perkembangan fibrosis pulmonari idiopatik (IPF). Kedua-dua ubat ini telah diluluskan oleh Food and Drug Administration (FDA).

Nintedanib pula boleh menyebabkan kesan sampingan seperti cirit-birit dan mual. Kesan sampingan pirfenidone termasuk ruam, mual dan cirit-birit.

Penyelidik terus mengkaji ubat-ubatan yang sesuai untuk merawat fibrosis pulmonari.

Doktor juga boleh mengesyorkan ubat-ubatan anti-asid untuk merawat penyakit refluks gastroesophageal (GERD), suatu keadaan pencernaan yang biasanya berlaku pada orang dengan fibrosis pulmonari idiopatik.

 

Terapi oksigen

Menggunakan oksigen tidak boleh menghentikan kerosakan paru-paru, tetapi boleh:

 • Membuat pernafasan lebih selesa
 • Mencegah atau mengurangkan komplikasi daripada paras oksigen darah rendah
 • Mengurangkan tekanan darah di sebelah kanan jantung anda
 • Membuatkan tidur dan rehat lebih selesa

Anda mungkin memerlukan terapi oksigen apabila tidur atau beraktivit. Ada juga sesetengah orang boleh menggunakannya sepanjang masa.

 

Pemulihan pulmonari

Pemulihan paru-paru boleh membantu anda menguruskan gejala dan memperbaiki kualiti hidup. Program pemulihan paru-paru memberi tumpuan kepada:

 • Latihan fizikal untuk meningkatkan daya tahan
 • Teknik pernafasan yang boleh meningkatkan kecekapan paru-paru
 • Kaunseling pemakanan
 • Kaunseling dan sokongan
 • Pendidikan mengenai keadaan anda

 

Pemindahan paru-paru

Pemindahan paru-paru mungkin menjadi pilihan bagi orang yang mempunyai fibrosis pulmonari. Pemindahan paru-paru boleh meningkatkan kualiti hidup dan membolehkan anda menjalani kehidupan yang lebih lama.

Walau bagaimanapun, pemindahan paru-paru boleh melibatkan komplikasi seperti penolakan dan jangkitan. Doktor anda mungkin berbincang dengan anda jika pemindahan paru-paru mungkin sesuai untuk keadaan anda.

 

Jika anda atau orang yang anda sayang sudah menunjukkan tanda-tanda penyakit berkaitan paru-paru atau mempunyai risiko paru paru berlubang, SIKAP TUNGGU & LIHAT bukanlah satu langkah bijak.

Anda tidak boleh tunggu walau sesaat pun untuk bertindak memperbaiki kesihatan kerana sungguh malang sekali, penyakit ini tiada penawar.

Apa yang anda boleh buat adalah sokonglah kesihatan sebaiknya supaya saki baki umur yang tinggal dapat dihabiskan dengan lebih baik dan berkualiti.

 

Suplemen sokongan daripada Shaklee: Vivix, Omega Guard, NutriFeron & Garlic Complex dapat membantu melawan keradangan, melegakan pernafasan dan mengelakkan jangkitan. Ini sangat membantu untuk memberi kualiti kepada kehidupan seseorang yang mengalami masalah kesihatan berkaitan paru-paru.

 

WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk info lanjut / membuat pesanan

Komen Facebook:
Risiko Paru paru Berlubang & Faktor Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *