Bila sebut set berpantang mesti kita dah start terbayang jamu-jamu yang kebiasaannya sangat sinonim dengan ibu berpantang. Tapi, selain daripada tu, di zaman serba moden ni dah ada set berpantang tanpa jamu yang boleh diambil oleh ibu berpantang tanpa perlu khuatir tentang kesan sampingan kepada bayi contohnya cirit-birit, kembung dan sebagainya.

Set berrpantang moden ni juga sangat efektif untuk mengembalikan tenaga selepas bersalin, mempercepatkan penyembuhan luka jahitan bersalin, milkbooster dan kulit wajah yang kusam jugak akan lebih cepat berseri semula… sampai orang tak percaya yang anda sebenarnya sedang berpantang pun…

Jadi, set berpantang tanpa jamu ni adalah pilihan terbaik bagi ibu-ibu atau bakal ibu yang ingin berpantang supaya tetap masih dapat kembali sihat, bertenaga, cergas, pulihkan & kecutkan rahim tapi pada masa yang sama tak perlu tahan hidung dengan bau jamu, tahan tekak dek rasa jamu yang tak sedap tu, dan boleh menyusukan baby tanpa risau.

SUPLEMEN @ VITAMIN – PILIHAN TERBAIK SET BERPANTANG TANPA JAMU

BEZA ANTARA SUPLEMEN @ VITAMIN & JAMU

Suplemen @ Vitamin: Setiap bahan di dalam suplemen @ vitamin dipantau serta melalui ujian klinikal untuk mengetahui kesan kepada manusia. Malah, ianya perlu mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia

Jamu: Tidak semua.. tapi ada di antara bahan di dalam jamu tidak diketahui sumbernya terutama jamu kampung malah kesan untuk jangka panjang juga tidak dikenalpasti.

 

KHASIAT DAN PENYERAPAN OLEH TUBUH

Suplemen @ Vitamin: Suplemen @ vitamin merupakan macronutrient dan micronutrient yang dalam bentuk paling ringkas dan dikenali oleh badan untuk penyerapan khasiat yang lebih cepat. Contohnya, di antara buah limau dan pil Vitamin C, badan akan menyerap pil Vitamin C lebih cepat berbanding Vitamin C di dalam buah limau. Memakan buah limau atau oren yang berlebihan juga kadangkala boleh menyebabkan cirit-birit.

Jamu: Jamu juga mempunyai khasiat namun bentuknya yang komplikasi memerlukan badan untuk mengurai bahan jamu kepada bentuk yang boleh diserap oleh badan terlebih dahulu dan mengambil masa untuk badan menyerap khasiatnya.

 

KESAN KEPADA BAYI

Suplemen @ Vitamin: Suplemen @ vitamin mengandungi bahan yang tidak membahayakan bayi malahan membantu tumbesaran bayi yang sihat dengan penyaluran segala nutrient melalui penyusuan bayi. Ibu masih boleh mengambil vitamin walaupun anak mengalami penyakit kuning atau JAUNDICE

Jamu: Secara asasnya, jamu adalah bahan makanan yang panas dan ibu perlu memantau keadaan bayi samada mengalami cirit birit atau tidak. Malahan kebanyakan jamu boleh meningkatkan risiko JAUNDICE kepada bayi.

 

Baca juga: Cara Atasi Rambut Gugur

WAKTU PENGAMBILAN SELEPAS BERSALIN

Suplemen @ Vitamin: Pengambilan suplemen @ vitamin boleh diambil seawal hari pertama bersalin samada ibu itu bersalin secara normal atau caesarian (pembedahan)

Jamu: Ibu yang bersalin secara caesarian tidak digalakkan untuk ambil jamu malahan ibu bersalin normal pun diminta untuk mengambil jamu hanya 2 minggu selepas bersalin

 

PENYEDIAAN

Suplemen @ VitaminBoleh diambil terus tanpa perlu melakukan proses penyediaan yang lama dan rumit kerana vitamin semuanya adalah dalam bentuk sedia dimakan (ready-to-eat)

Jamu: Adakalanya memerlukan proses penyediaan yang lama dan rumit seperti perlu direbus berjam-jam atau direndam semalaman sebelum boleh dimakan / diminum sedangkan ibu-ibu yang baru lepas melahirkan perlukan banyak masa untuk berehat serta menjaga bayi. Lainlah kalau ada orang yang menjaga semasa berpantang. Itu pun sebenarnya agak menyusahkan.

credit info : Nornadia Mansor

 

set berpantang tanpa jamu

Testimoni Set Berpantang FOREVER Living
⬇⬇⬇

“First baby deliver normal. Dulu just beli Jamu set Mustika Ratu. Second baby czer, & jaundice baby Syifaa pun still tak turun lagi, so memang tak boleh ambil apa-apa yang berkaitan jamu la kan. Bagi saya product nie Alhamdulillah membantu… Forever Bee Propolis recomended, sakit czer agak berkurangan, bila tahu czer nie panjang, Sue cepat-cepat cari kawan Sue (yang supply product FOREVER nie) tambahan dekat dengan rumah pula. Alhamdulillah dipermudahkan urusan, dengan bantuannya, Sya dapat barang nie dengan segera & direct hantar ke rumah. Syukur sangat” – Puan Sue

Itu tadi kisah si ibu berpantang yang happy dengan Set Berpantang FOREVER Living

Saya sharing sikit berkenaan produk seperti dalam gambar.

ALOE VERA GEL
Bekalkan nutrisi untuk kembalikan tenaga, elak sembelit dan melawaskan pembuangan.

FOREVER BEE HONEY
Madu mentah yang 100% tulen. Tidak dimasak, tidak ditapis dan tidak diproses bagi mengekalkan keaslian semulajadi geli raja dan debunganya. Ia membekalkan tenaga kepada ibu selepas bersalin, penyembuh luka, antibiotic semulajadi dan perlindungan antioksida.

POMESTEEN POWER
Baik untuk ibu berpantang, membantu menaikkan Hb, memelihara kesihatan rahim dan merupakan minuman tinggi antioksida. Gabungan daripada 7 jenis buat yang tinggi ORAC (Oxygen Radical Absorbence Capacity – petunjuk yang digunakan untuk mengukur keupayaan antioksidan menyekat kerosakan akibat radikal bebas) – Delima, Pearm Manggis, Raspberry, Blackberry & Blueberry.

ABSORBENT-C
Sumber vitamin C semulajadi yang ditambah dengan bran oat bagi meningkatkan keupayaan penyerapannya. Membantu proses penyembuhan luka dalaman dan luaran serta untuk menguatkan sistem imun

BEE PROPOLIS
Sifat madu yang dihasilkan daripada air liur lebah ini bertindak sebagai antibiotik semulajadi. Bersifat anti-radang, membantu penyembuhan luka, melawan jangkitan dan melegakan alahan.

Produk untuk Luaran

ALOE VERA GELLY
Gel sejuk ini boleh disapu pada kawasan luka bagi mempercepatkan proses penyembuhan luka. Boleh juga disapu pada puting payudara yang merekah dan juga pada bayi sekiranya mengalami ruam-ruam ringan.

ALOE HEAT LOTION
Untuk disapu pada kawasan yang terasa sengal dan sakit-sakit selepas proses bersalin. Boleh bertindak sebagai losyen perut untuk membuang angin sebelum memakai bengkung, sapu pada kaki untuk mengelakkan rasa sejuk.

 

 

 

Anda sedang membuat persediaan untuk bersalin dan memerlukan set berpantang tanpa jamu?

WhatsApp saya sekarang untuk dapatkan Set Berpantang Moden Forever

 

set berpantang tanpa jamu

 

Komen Facebook:
Set Berpantang Tanpa Jamu Untuk Ibu Moden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *