Bila sebut set berpantang mesti kita dah start terbayang jamu-jamu yang kebiasaannya sangat sinonim dengan ibu berpantang. Tapi, selain daripada tu, di zaman serba moden ni dah ada set berpantang tanpa jamu yang boleh diambil oleh ibu berpantang tanpa perlu khuatir tentang kesan sampingan kepada bayi contohnya cirit-birit, kembung dan sebagainya.

Set berrpantang moden ni juga sangat efektif untuk mengembalikan tenaga selepas bersalin, mempercepatkan penyembuhan luka jahitan bersalin, milkbooster dan kulit wajah yang kusam jugak akan lebih cepat berseri semula… sampai orang tak percaya yang anda sebenarnya sedang berpantang pun…

Jadi, set berpantang tanpa jamu ni adalah pilihan terbaik bagi ibu-ibu atau bakal ibu yang ingin berpantang supaya tetap masih dapat kembali sihat, bertenaga, cergas, pulihkan & kecutkan rahim tapi pada masa yang sama tak perlu tahan hidung dengan bau jamu, tahan tekak dek rasa jamu yang tak sedap tu, dan boleh menyusukan baby tanpa risau.

SET VITAMIN – PILIHAN TERBAIK SET BERPANTANG TANPA JAMU

BEZA ANTARA VITAMIN & JAMU

Vitamin: Setiap bahan di dalam vitamin dipantau serta melalui ujian klinikal untuk mengetahui kesan kepada manusia. Malah, ianya perlu mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia

Jamu: Ada di antara bahan di dalam jamu tidak diketahui sumbernya terutama jamu kampung malah kesan untuk jangka panjang juga tidak dikenalpasti.

 

KHASIAT DAN PENYERAPAN OLEH TUBUH

Vitamin: Vitamin merupakan macronutrient dan micronutrient yang dalam bentuk paling ringkas dan dikenali oleh badan untuk penyerapan khasiat yang lebih cepat.Contohnya, di antara buah limau dan pil Vitamin C, badan akan menyerap pil Vitamin C lebih cepat berbanding Vitamin C di dalam buah limau.

Jamu: Jamu juga mempunyai khasiat namun bentuknya yang komplikasi memerlukan badan untuk mengurai bahan jamu kepada bentuk yang boleh diserap oleh badan terlebih dahulu dan mengambil masa untuk badan menyerap khasiatnya.

 

KESAN KEPADA BAYI

Vitamin: Vitamin mengandungi bahan yang tidak membahayakan bayi malahan membantu tumbesaran bayi yang sihat dengan penyaluran segala nutrient melalui penyusuan bayi. Ibu masih boleh mengambil vitamin walaupun anak mengalami penyakit kuning atau JAUNDICE

Jamu: Secara asasnya, jamu adalah bahan makanan yang panas dan ibu perlu memantau keadaan bayi samada mengalami cirit birit atau tidak. Malahan kebanyakan jamu boleh meningkatkan risiko JAUNDICE kepada bayi.

 

WAKTU PENGAMBILAN SELEPAS BERSALIN

Vitamin: Pengambilan vitamin boleh diambil seawal hari pertama bersalin samada ibu itu bersalin secara normal atau caesarian (pembedahan)

Jamu: Ibu yang bersalin secara caesarian tidak digalakkan untuk ambil jamu malahan ibu bersalin normal pun diminta untuk mengambil jamu hanya 2 minggu selepas bersalin

 

PENYEDIAAN

VitaminBoleh diambil terus tanpa perlu melakukan proses penyediaan yang lama dan rumit kerana vitamin semuanya adalah dalam bentuk sedia dimakan (ready-to-eat)

Jamu: Adakalanya memerlukan proses penyediaan yang lama dan rumit seperti perlu direbus berjam-jam atau direndam semalaman sebelum boleh dimakan / diminum sedangkan ibu-ibu yang baru lepas melahirkan perlukan banyak masa untuk berehat serta menjaga bayi. Lainlah kalau ada orang yang menjaga semasa berpantang. Itu pun sebenarnya agak menyusahkan.

credit info : Nornadia Mansor

Tonton video pengalaman seorang ibu muda yang mengambil SET BERPANTANG SHAKLEE – beliau tak lagi trauma dengan masalah sembelit yang menghantui beliau semasa berpantangkan anak-anak sebelum beliau kenal Shaklee dulu.

[vimeo 115733278 w=500 h=281]

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

 

APAKAH KELEBIHAN VITAMIN @ SUPLEMEN YANG TERDAPAT DALAM SET BERPANTANG SHAKLEE?

ESP (Energizing Soy Protein)
Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Kelebihan ESP menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri, bantu hilangkan parut, memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan. ESP juga menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung.

VITA-LEA (dengan zat besi)
Memandangkan ibu-ibu kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan maka ibu-ibu perlulah memastikan pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat agar dapat menggantikan semula darah yang keluar semasa proses melahirkan. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.

Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu kelihatan pucat, letih , lesu dan tidak bermaya. Bagi ibu yang mempunyai niat menyusukan anak perlulah memastikan pengambilan zat besi dititikberatkan agar pertumbuhan dan pembesaran anak berjalan dengan baik.

VITAMIN C
Vitamin C Shaklee adalah berkonsepkan pelepasan masa (sustained release). Ia akan melepaskan vitamin C secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Memandangkan vitamin C adalah jenis vitamin larut air maka konsep pelepasan masa ini sangat bagus demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin C dalam meningkatkan antibodi secara berterusan. Vitamin C sangat perlu dalam membantu badan pulih dari proses melahirkan

OSTEMATRIX (KALSIUM, MAGNESIUM)
Kelebihan Ostematrix Shaklee ialah kerana ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet disamping magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.

Dengan pengambilan kalsium yang cukup, tekanan darah berada tahap yang normal. Kelancaran saraf dan pengecutan otot memerlukan kalsium yang mencukupi. Dengan kalsium yang cukup, kita tak mudah senggugut, kejang, retensi air, mudah meradang dan murung.

Ostematrix juga membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang, membuatkan kita lebih bertenaga & selesa ketika bangun tidur.

B-Complex
Pengambilan vitamin B-Complex boleh membantu meredakan stress / tekanan yang dihadapi oleh ibu di sepanjang proses bepantang. Di samping membekalkan sumber vitamin B lengkap untuk tenaga dan membantu keseimbangan hormon.

set berpantang tanpa jamu

set berpantang tanpa jamu

set berpantang tanpa jamu

set berpantang tanpa jamu

 

Kalau ibu-ibu tu bersalin secara czer… Vivix boleh jadi tambahan kepada set berpantang tanpa jamu ini untuk mempercepatkan penyembuhan luka & mengembalikan tenaga.

2

 

1

5

 

Anda sedang membuat persediaan untuk bersalin dan memerlukan set berpantang tanpa jamu daripada Shaklee ni?

WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk info lanjut / membuat pesanan

 

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan dapatkan juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli.

Komen Facebook:
Set Berpantang Tanpa Jamu Untuk Ibu Moden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *