Semakin umur bertambah, semakin kurang juga kemampuan daya ingatan seseorang dan akhirnya boleh menyebabkan nyanyuk. Percaya tak, bahawa terdapat suplemen untuk kuatkan ingatan orang dewasa dan orang tua yang boleh anda semua amalkan.

Ia bukanlah magik, tapi ia memberikan sokongan nutrisi yang baik kepada otak bagi membolehkannya berfungsi pada tahap optima walaupun anda sudah tua.

Jika perut memerlukan makanan untuk kenyang, sel (organ) pula memerlukan nutrisi untuk sihat bagi menjalankan tugasnya dengan baik.

Malangnya ramai orang terlupa atau tanpa sengaja telah mengabaikan ‘makanan’ untuk sel-sel ini dan akhirnya membawa kepada pelbagai masalah kesihatan dan ketidaklancaran perjalanan sistem tubuh.

 

Baca juga: Punca Buah Pinggang Rosak

SUPLEMEN UNTUK KUATKAN INGATAN ORANG DEWASA

Tingkatkan kuasa otak!

Shaklee menawarkan suplemen semulajadi dan vitamin yang mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi otak pada orang yang sihat.

Kebanyakannya dapat meningkatkan memori, motivasi, kreativiti, kewaspadaan dan fungsi kognitif umum. Suplemen Shaklee juga mampu mengurangkan kemerosotan fungsi otak yang berkaitan dengan penuaan seperti alzheimer dan nyanyuk.

suplemen untuk kuatkan ingatan

OMEGA-3

Suplemen minyak ikan adalah sumber yang kaya dengan asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentaenoic (EPA), dua jenis asid lemak omega-3.

Asid lemak ini dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk kesihatan otak yang lebih baik.

DHA memainkan peranan penting dalam mengekalkan struktur dan fungsi otak anda. Malah, ia menyumbang kira-kira 25% daripada jumlah lemak, dan 90% daripada lemak omega-3, yang terdapat dalam sel-sel otak anda.

Asid lemak omega-3 yang lain dalam minyak ikan ialah EPA yang mempunyai kesan anti-radang yang boleh melindungi otak daripada kerosakan dan penuaan.

Pengambilan suplemen DHA dikaitkan dengan kemahiran pemikiran yang lebih baik, ingatan dan reaksi pada orang yang sihat yang mempunyai pengambilan DHA yang rendah. Ia juga memberi manfaat kepada orang yang mengalami penurunan fungsi otak yang ringan.

Tidak seperti DHA, EPA tidak selalu dikaitkan dengan fungsi otak yang lebih baik. Walau bagaimanapun, bagi orang yang mengalami kemurungan, ia telah dikaitkan dengan manfaat seperti dapat meningkatkan mood yang lebih baik.

Mengambil minyak ikan, yang mengandungi kedua-dua lemak ini dapat membantu mengurangkan penurunan dalam fungsi otak yang berkaitan dengan penuaan.

Nota Penting: elakkan suplemen minyak ikan omega 3 yang mempunyai bahan pengawet atau suplemen sintetik kerana ia mungkin boleh memberi kesan sampingan kepada anda.

Secara keseluruhan, cara terbaik untuk mendapatkan jumlah asid lemak omega-3 yang disyorkan adalah dengan makan dua hidangan ikan berminyak yang kaya dengan omega 3 seperti ikan salmon setiap minggu.

Sekiranya ia agak sukar bagi anda, maka mengamalkan pengambilan suplemen Omega Guard boleh memberi manfaat.

Secara amnya mengambil 1 gram gabungan DHA dan EPA sehari adalah disyorkan untuk mengekalkan kesihatan otak.

KESIMPULAN: Jika anda tidak makan jumlah ikan berminyak yang mencukupi, gantikan dengan pengambilan suplemen untuk kuatkan ingatan seperti minyak ikan Arctic-Sea untuk membantu meningkatkan kesihatan otak dan penuaan otak yang sihat.

 

suplemen untuk kuatkan ingatan

 

suplemen untuk kuatkan ingatan

 

 

 

Disclaimer : Produk yang dipaparkan di dalam artikel ini adalah suplemen @ makanan kesihatan tambahan(vitamin) dan BUKAN ubat. Walaupun terbukti secara klinikal ia mampu menyihatkan badan, suplemen tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulihkan penyakit kritikal. Anda dinasihatkan untuk tetap mendapatkan rawatan doktor sekiranya menghidap sebarang jenis penyakit.

 

Komen Facebook:
Suplemen Untuk Kuatkan Ingatan Orang Dewasa & Tua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *