Adakah anda mendapat cukup vitamin dan mineral untuk kesihatan anda? Inilah yang wajib anda ketahui lebih-lebih lagi jika anda menghidap penyakit buah pinggang atau kegagalan buah pinggang, ada beberapa jenis vitamin untuk buah pinggang yang anda perlukan untuk kekalkan tahap kesihatan yang baik.

vitamin untuk buah pinggang

APAKAH VITAMIN DAN MINERAL?

Vitamin dan mineral adalah bahan yang diperlukan oleh tubuh anda untuk berfungsi dengan baik. Vitamin dan mineral membantu badan anda menggunakan makanan yang anda makan. Ia memberikan anda tenaga, membantu badan anda berkembang dan memperbaiki tisu, dan membantu mengekalkan kesihatan yang baik.

Setiap orang memerlukannya. Tetapi jika anda sedang menghidap penyakit buah pinggang atau sedang dialisis, anda mungkin tidak mendapat cukup vitamin dan mineral.

Bagaimanakah anda tahu jika anda tidak mendapat cukup vitamin dan mineral?

Hampir semua vitamin dan mineral berasal daripada makanan yang anda makan. Badan anda tidak mampu menghasilkan vitamin dan mineral ini dengan sendiri.

Individu yang buah pinggang mereka sihat yang makan pelbagai jenis makanan dari semua kumpulan makanan (daging, bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan produk tenusu) boleh mendapat banyak vitamin dan mineral.

Tetapi jika anda menghidap penyakit buah pinggang atau sedang dialisis, diet anda mungkin perlu dihadkan hanya kepada beberapa kumpulan makanan; Oleh itu, anda mungkin tidak mendapat semua vitamin dan mineral yang anda perlukan setiap hari.

Anda perlu mengambil beberapa jenis vitamin untuk buah pinggang kekal sihat dan secara tidak langsung untuk kesihatan umum. Kekurangan nutrisi yang anda alami boleh ditentukan melalui ujian yang dilakukan oleh pakar.

Menghidap penyakit buah pinggang kronik mengubah keperluan nutrien anda. Antara sebabnya ialah:

  • Bahan buangan yang terkumpul dalam badan anda setiap hari boleh mengubah cara tubuh anda menggunakan vitamin dan mineral.
  • Ubat yang anda ambil boleh mengubah cara badan anda menggunakan vitamin dan mineral tertentu.
  • Beberapa jenis vitamin hilang semasa rawatan dialisis.
  • Diet untuk pesakit buah pinggang yang terhad boleh membuatkan kekurangan vitamin dan mineral tertentu.
  • Menghidap penyakit buah pinggang mengubah keupayaan tubuh anda untuk menghasilkan beberapa jenis vitamin. Contohnya vitamin D.

 

vitamin untuk buah pinggang

 

VITAMIN @ SUPLEMEN APA YANG PERLU ANDA AMBIL?

Bergantung kepada kesihatan dan faktor-faktor lain, anda mungkin perlukan beberapa jenis suplemen seperti berikut:

 vitamin untuk buah pinggang

RESVERATROL

Keradangan dan tekanan oksidatif adalah penemuan umum pada pesakit buah pinggang kronik (CKD) yang menjalani rawatan konservatif, selain dikaitkan dengan proses atherosklerosis, juga berkaitan dengan perkembangan CKD.

Dalam hal ini, Resveratrol, sebatian fenolik dengan sifat antioksida dan anti-radang yang diiktiraf, boleh memainkan peranan penting dalam mengawal gangguan metabolik yang berkaitan dengan CKD, kerana ia dapat memodulasi mekanisme yang terlibat dalam keradangan dan kitaran tekanan oksidatif.

Resveratrol mampu mempromosikan pengaktifan faktor faktor nuklear yang berkaitan dengan 2 faktor erythroid 2 (Nrf2), faktor nuklear dengan sifat anti-radang, dan SIRT-1, sejenis protein yang berkaitan dengan pengurangan keradangan.

Kedua-dua faktor ini pada gilirannya, dapat menghalang aktiviti faktor nuklear κB (NF-kB), faktor transkripsi yang menyertai tindak balas keradangan.

 

vitamin untuk buah pinggang

COENZYME Q10

Kerana aliran darah yang luar biasa dan kepekatan metabolik yang tinggi secara berterusan beredar melalui buah pinggang, mereka adalah tapak tekanan oksidatif yang luar biasa, yang diketahui menyumbang kepada kerosakan buah pinggang yang progresif dan komplikasinya (iaitu, LDL yang tinggi dan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular).

Coenzyme Q10 (CoQ10) menguatkan kapasiti antioksidan semulajadi dan mengurangkan tahap radikal bebas oksigen, menunjukkan pertahanan penting terhadap CKD.

Paras CoQ10 menurun secara mendadak, sementara tanda-tanda pengoksidaan seperti malondialdehid meningkat secara mendadak pada pesakit buah pinggang.

Ini menurunkan tahap CoQ10 menjadikan lipoprotein beredar (seperti LDL) dan pesakit lebih terdedah kepada kerosakan oksidatif. Ini seterusnya meningkatkan risiko kerosakan kardiovaskular, menambah beban buah pinggang dan meningkatkan risiko penyakit buah pinggang.

CoQ10 mampu untuk memerangi tekanan oksida yang melampau yang dihadapi oleh buah pinggang.

 

vitamin untuk buah pinggang

B-COMPLEX

Vitamin B-Complex sepatutnya terdiri daripada 8 jenis vitamin B yang dikumpulkan bersama, dan masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza.

Salah satu fungsi penting vitamin B6, B12 dan asid folik adalah untuk bekerja bersama-sama dengan zat besi untuk mencegah anemia. Jika anda menghidap anemia, itu bermakna anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi. Sel darah merah membawa oksigen dari paru-paru anda ke semua bahagian badan.

Vitamin B tambahan yang dinamakan thiamine, riboflavin, asid pantotenik dan niacin juga penting. Vitamin ini membantu mengubah makanan yang anda makan menjadi tenaga.

 

vitamin untuk buah pinggang

ZAT BESI

Jika anda mengambil ubat untuk merawat anemia, anda juga perlu mengambil zat besi. Anda hanya perlu mengambil zat besi jika Pakar Nutrisi anda menetapkannya untuk anda.

 

vitamin untuk buah pinggang

VITAMIN C

Vitamin C digunakan untuk mengekalkan tisu yang sihat. Ia juga membantu luka dan lebam sembuh dengan lebih cepat dan boleh membantu mencegah jangkitan.

 

vitamin untuk buah pinggang

VITAMIN D

Anda juga perlu mengambil vitamin D. Ia boleh diambil dalam bentuk pil dan juga boleh diberikan semasa rawatan dialisis jika anda membuat rawatan dialisis. Selain untuk mengekalkan tulang yang sihat, kajian menunjukkan bahawa vitamin D juga melindungi daripada penyakit jantung.

 

vitamin untuk buah pinggang

KALSIUM

Kalsium adalah satu lagi jenis vitamin untuk buah pinggang dan ia harus diambil bersama-sama dengan vitamin D membantu untuk menjaga kesihatan anda lebih-lebih lagi jika anda sudah menjalani dialisis. Adalah penting untuk mengambil hanya jumlah kalsium yang dibenarkan sahaja.

 Lihat TESTIMONI

 

VITAMIN YANG MANAKAH PERLU ANDA ELAKKAN JIKA ANDA ADALAH PESAKIT BUAH PINGGANG?

Terdapat keprihatinan tentang vitamin C. Walaupun sesetengah orang mungkin perlu mengambil dos vitamin C yang rendah, dos yang tinggi boleh menyebabkan pembentukan oxalate pada orang yang menghidap penyakit buah pinggang. Oxalate boleh tertinggal di tulang dan tisu lembut, yang boleh menyebabkan sakit dan masalah lain dari masa ke masa.

Tetapi tidak semua vitamin C akan memberikan efek seperti ini. Jadi, anda harus bijak memilih hanya yang 100% semulajadi dan yang sudah diuji secara klinikal serta dibuktikan selamat untuk pengambilan jangka panjang.

 

ADAKAH SELAMAT MENGGUNAKAN UBAT HERBA?

Ubat-ubatan herba harus dielakkan oleh orang-orang yang menghidap penyakit buah pinggang dan orang-orang yang sedang menjalani dialisis. Mungkin terdapat interaksi yang tidak diingini dengan ubat yang ditetapkan atau kesan sampingan yang lain.

Pastikan untuk mendapat nasihat daripada doktor yang merawat anda sebelum mengambil apa-apa ubat herba atau ubat-ubatan lain.

 

CADANGAN SUPLEMEN @ VITAMIN UNTUK BUAH PINGGANG

vitamin untuk buah pinggang

 

CARA MEMBUAT PESANAN

vitamin untuk buah pinggang

ATAU

 

WhatsApp “CKD” ke 019-7071977 untuk membuat pesanan Set Vitamin Untuk Buah Pinggang Kekal Sihat.

Anda akan diberi konsultasi serta panduan lengkap pengambilan suplemen selepas membuat pembelian.

Suplemen akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan.

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat)

 

vitamin untuk buah pinggang

 

vitamin untuk buah pinggang

 

Komen Facebook:
Vitamin Untuk Buah Pinggang Kekal Sihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *