Merokok meletakkan paru-paru pada risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kerosakan sel. Selepas berhenti merokok pula seseorang tu perlukan beberapa jenis vitamin untuk menguatkan paru-paru supaya dapat membantu memperbaiki kerosakan paru-paru yang dah terjadi akibat amalan merokok sebelum ni.

Nota: Dapatkan nasihat pakar perubatan sebelum cuba mencegah, merawat atau menyembuhkan sebarang masalah berkaitan paru-paru.

Secara umumnya, apakah vitamin untuk menguatkan paru-paru yang dapat membantu memberi sokongan kepada kesihatan paru-paru, tak kisahlah samada bagi yang tidak merokok, masih merokok atau sudah berhenti merokok?

 

Vitamin untuk menguatkan paru-paru tersebut adalah:

vitamin untuk menguatkan paru paru

VITAMIN C

Merokok membawa kepada peningkatan kerosakan oksidatif tisu paru-paru. Toksik yang terdapat dalam asap rokok menyebabkan peningkatan pengeluaran radikal bebas yang melekat pada sel-sel paru-paru dan menyebabkan kerosakan atau kematian sel-sel tersebut.

Fakta ini adalah merujuk kepada sebuah kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 dalam “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.”

Antioksidan akan membantu paru-paru anda untuk pulih. Vitamin C iaitu vitamin larut air yang terdapat dalam makanan seperti buah sitrus, brokoli dan lada loceng (bell pepper) adalah antioksidan yang kuat.

Vitamin C boleh mengurangkan kesan berbahaya daripada asap rokok beracun, menurut para penyelidik.

 

VITAMIN E

Vitamin E telah dapat membantu mengurangkan risiko tumor paru-paru yang berkaitan dengan merokok. Vitamin E membantu sel-sel tubuh berkomunikasi dengan berkesan antara satu sama lain.

Vitamin E banyak terdapat dalam germa gandum, sayur-sayuran seperti sawi, tomato dan badam.

Tikus yang diberi suplemen vitamin E memperlihatkan kejadian tumor paru-paru yang berkurang secara drastik dalam kajian yang diterbitkan dalam terbitan 2008 “Biomed Central Cancer.” Di samping itu, tisu paru-paru tikus tersebut juga menunjukkan kurangnya kerosakan DNA dan kematian sel.

 

VITAMIN B6

Vitamin B-6 adalah vitamin larut air yang diperlukan oleh sistem saraf pusat, terutamanya untuk sintesis neurotransmiter yang memberi isyarat kepada bahan kimia otak. Vitamin B6 juga didapati dapat membantu perokok dan bekas perokok meningkatkan kesihatan paru-paru mereka.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2011 dalam “Jurnal Persatuan Perubatan Amerika” mendapati bahawa paras vitamin B6 dalam darah yang lebih tinggi dikaitkan dengan penurunan risiko kanser paru-paru pada perokok dan bekas perokok.

 

AMARAN VITAMIN A

Walaupun antioksidan dalam makanan umumnya memberi manfaat kesihatan kepada orang yang mengambilnya, terdapat bukti bahawa seseorang mungkin mempunyai kesan yang sebaliknya.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2009 dalam “American Journal of Epidemiology” mendapati bahawa sekumpulan orang berumur 50 hingga 75 yang mengambil beta-karotena yang tinggi mempunyai risiko peningkatan kanser paru-paru.

Para penyelidik menyebut bahawa mereka yang sedang merokok adalah sangat berisiko. Para penyelidik juga mengesyorkan bahawa mereka yang ingin meningkatkan fungsi paru-paru selepas berhenti merokok untuk berhenti mengambil dos tambahan beta-karotena dalam jangka panjang.

 

vitamin untuk menguatkan paru-paru
Gambaran perbezaan antara paru-paru bukan perokok dengan paru-paru seorang perokok (sumber gambar: Google)

 

UNTUK BERHENTI MEROKOK ADALAH SANGAT MENCABAR KAN?

Semua orang maklum, bahawa merokok adalah tabiat yang menjejaskan kesihatan paru-paru dan seorang perokok telah mendedahkan paru-paru mereka kepada risiko penyakit terutamanya kanser paru-paru.

Tapi apa yang boleh anda buat untuk terus hidup lebih sihat? Dah tentulah dengan cara berhenti merokok. Malangnya ia tak semudah yang kita sangkakan. Keazaman yang tinggi, kesabaran dan niat yang betul perlu ada jika seseorang perokok mahu berhenti merokok.

Sementara itu, daripada anda berterusan berhadapan dengan risiko masalah paru-paru akibat merokok, buatlah sesuatu untuk meminimakan risiko tersebut dengan cara makan makanan yang sihat dan ambil suplemen sebagai sokongan.

 

MEREKA BERJAYA BERHENTI MEROKOK DENGAN BANTUAN SUPLEMEN SHAKLEE!

vitamin untuk menguatkan paru-paru

vitamin untuk menguatkan paru-paru

vitamin untuk menguatkan paru-paru

vitamin untuk menguatkan paru-paru

vitamin untuk menguatkan paru-paru

 

vitamin untuk menguatkan paru-paru
WhatsApp 019-7071977 untuk info lanjut / order Shaklee
Komen Facebook:
Vitamin Untuk Menguatkan Paru-Paru Bekas Perokok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *