Kemurungan postnatal atau bahasa mudahnya meroyan. Apa yang anda tahu tentang bahaya gila meroyan ni?

Gila meroyan adalah sejenis kemurungan yang banyak dialami ibu selepas bersalin… Ehh… tapi bukan terhad kepada ibu saja tau… bapa pun boleh juga terkena gila meroyan ni…

Ini adalah lagi satu masalah biasa yang menjejaskan lebih dari 1 dalam setiap 10 wanita walaupun sudah setahun selepas bersalin. Keadaan ini juga boleh memberi kesan kepada sibapa, walaupun kes begini jarang terjadi.

Adalah penting untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin jika anda rasa anda tertekan, kerana gejala ini boleh bertahan selama berbulan-bulan atau menjadi lebih teruk dan memberi impak yang besar kepada anda, bayi dan keluarga.

Dengan sokongan yang betul, termasuk strategi dan terapi diri, kebanyakan wanita berjaya untuk bebas daripada bahaya gila meroyan ni.

 

GEJALA KEMURUNGAN POSTNATAL @ GILA MEROYAN

Ramai wanita berasa sedikit down, menangis, bimbang atau resah pada minggu pertama selepas bersalin. Ini sering disebut sebagai “baby blues” dan sangat umum sehingga ia dianggap normal. “Baby blues” biasanya tidak berlarutan lebih dari dua minggu selepas bersalin.

Tetapi jika gejala tersebut bertahan lebih lama atau bermula semula, besar kemungkinan anda berhadapan dengan gila meroyan. Gila meroyan boleh bermula pada bila-bila masa pada tahun pertama selepas bersalin.

Tanda bahawa anda atau seseorang yang anda kenali mungkin tertekan termasuklah:

 • perasaan sedih yang berterusan dan selalu takde mood
 • Kurang keseronokan dan kehilangan minat dengan perkara sekeliling
 • Kekurangan tenaga dan rasa letih sepanjang masa
 • Masalah tidur pada waktu malam dan merasa mengantuk yang amat sangat pada waktu siang
 • Kesukaran untuk bonding dengan bayi anda
 • Sentiasa mengelak daripada orang lain
 • Masalah menumpukan perhatian dan membuat keputusan
 • Pemikiran yang menakutkan – sebagai contoh seperti mahu menyakiti bayi anda

Ramai wanita tidak menyedari mereka mengalami gila meroyan atau kemurungan selepas bersalin, kerana ia berkembang secara beransur-ansur.

bahaya gila meroyan
Pasangan yang melepaskan 100% tanggungjawab menjaga bayi kepada si isteri juga boleh membuatkan seorang isteri itu tertekan dan berhadapan dengan masalah kemurungan selepas bersalin @ gila meroyan

 

MENDAPATKAN BANTUAN UNTUK GILA MEROYAN SELEPAS BERSALIN

Berjumpalah dengan yang pakar jika anda rasa anda mungkin tertekan. Galakkan pasangan anda untuk mendapatkan bantuan jika anda fikir mereka juga mengalami masalah yang sama.

Jangan biarkan dan hanya berharap bahawa masalah itu akan hilang dengan sendirinya.

Ingat bahawa:

 • Pelbagai bantuan dan sokongan boleh didapati, termasuk terapi
 • Kemurungan adalah sejenis penyakit seperti yang lain
 • Bukan salah anda anda tertekan – ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, jangan salahkan diri sendiri
 • Menjadi tertekan tidak bermakna anda seorang ibu bapa yang buruk… takde siapa pun minta untuk tertekan kan?
 • Ia tidak bermakna anda akan marah
 • Bayi anda tidak akan diambil dari anda – kecuali keadaan memaksa / kritikal

 

RAWATAN UNTUK KEMURUNGAN POSTNATAL @ GILA MEROYAN

Apakah bahaya gila meroyan? Gila meroyan boleh membuat seseorang itu rasa kesepian, sedih dan takut. Tetapi sokongan dan rawatan yang berkesan sentiasa ada.

Kaedah rawatan gila meroyan termasuklah:

 • Membantu diri sendiri – perkara yang anda boleh cuba sendiri termasuk: bercakap dengan keluarga dan rakan tentang perasaan anda dan apa yang boleh mereka lakukan untuk membantu; Cari masa untuk diri sendiri melakukan perkara yang anda nikmati; Beristirahat apabila anda mendapat peluang dan tidur sebanyak mungkin pada waktu malam; Bersenam secara teratur; Makan makanan yang sihat.
 • Terapi psikologi – ini perlu dilakukan oleh pakar
 • Antidepresan – ini mungkin akan disyorkan jika kemurungan anda lebih teruk atau rawatan lain tidak membantu; doktor akan memberikan ubat yang selamat untuk diambil semasa menyusu

 

APA YANG MENYEBABKAN KEMURUNGAN POSTNATAL @ GILA MEROYAN?

Penyebab kemurungan postnatal @ gila meroyan tidak begitu jelas. Antara faktor yang dikaitkan dengannya ialah:

 • Sejarah masalah kesihatan mental, terutamanya kemurungan lebih awal dalam kehidupan
 • Sejarah masalah kesihatan mental semasa kehamilan
 • Tidak mempunyai keluarga atau kawan rapat untuk menyokong anda
 • Hubungan yang lemah dengan pasangan anda
 • Tekanan hidup atau baru lepas melalui situasi menyedihkan seperti kematian
 • Mengalami “baby blues”

Walaupun anda tidak pernah mempunyai gejala-gejala ini, melahirkan bayi adalah suatu perubahan besar dalam hidup yang kadang-kadang boleh menyebabkan kemurungan.

Seseorang itu sering mengambil masa untuk menyesuaikan diri menjadi ibu bapa yang baru. Menjaga bayi kecil juga boleh menjadi stres dan meletihkan lebih-lebih lagi jika 100% dilakukan seorang diri.

 

BOLEHKAH KEMURUNGAN POSTNATAL @ BAHAYA GILA MEROYAN DIHALANG?

Walaupun terdapat beberapa kajian untuk mencegah kemurungan postnatal @ gila meroyan, tidak ada bukti bahawa ada sesuatu yang spesifik yang dapat anda lakukan untuk mencegah keadaan daripada berkembang, selain mengekalkan gaya hidup yang sihat sebaiknya.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah kemurungan atau masalah kesihatan mental, atau jika anda mempunyai sejarah keluarga dengan masalah kesihatan mental selepas bersalin, pastikan perkara ini dimaklumkan kepada doktor jika anda hamil atau merancang untuk hamil.

Tidak perlu malu atau cuba menyorok info ini kerana ia mungkin saja boleh membawa kepada bahaya gila meroyan di kemudian hari.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan mental semasa hamil, doktor perlu mengatur agar anda dapat dirawat secara teratur dalam beberapa minggu pertama selepas bersalin.

 

MITOS TENTANG KEMURUNGAN POSTNATAL @ GILA MEROYAN

Kemurungan postnatal @ gila meroyan sering disalah erti dan terdapat banyak mitos tentangnya seperti:

 • Kemurungan postnatal @ gila meroyan kurang teruk berbanding jenis kemurungan yang lain. Sebenarnya, ia serius, sama saja seperti jenis kemurungan yang lain.
 • Kemurungan postnatal @ gila meroyan sepenuhnya disebabkan oleh perubahan hormon. Ia sebenarnya disebabkan oleh banyak faktor yang berbeza.
 • Kemurungan postnatal @ gila meroyan akan berlalu dengan sendiri. Tidak seperti “bayi blues”, kemurungan postnatal @ gila meroyan boleh bertahan selama berbulan-bulan jika tidak dirawat. Dalam kes minoriti, ia boleh menjadi masalah jangka panjang.
 • Kemurungan postnatal @ gila meroyan hanya memberi kesan kepada wanita. Penyelidikan sebenarnya mendapati bahawa 1 dari 25 bapa baru menjadi tertekan selepas kelahiran bayi.

 

BAGAIMANA SUPLEMEN MEMBANTU MEREDAKAN BAHAYA GILA MEROYAN?

Ibu yang sedang berpantang wajib untuk mendapat sumber nutrisi yang cukup setiap hari bagi mengembalikan semula tenaga & darah yang telah banyak hilang semasa melalui proses bersalin. Ingat! Keletihan melampau dan badan yang tidak cukup zat juga boleh membawa kepada tekanan dan jika dibiarkan, ia boleh pula menjadi punca kepada gila meroyan.

Dah la letih, tak cukup tidur, ditambah pula dengan ragam bayi… semua ni memang sangat menekan..

Zat besi, vitamin B, vitamin C, protein, kalsium magnesium dan Omega-3 adalah antara nutrisi asas yang sangat-sangat diperlukan oleh ibu berpantang.

Baca lanjut tentang khasiat dan kelebihan vitamin-vitamin ini dalam coretan saya di Set Berpantang Shaklee.

 

WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk info lanjut / membuat pesanan

 

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan dapatkan juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli.
Komen Facebook:
Bahaya Gila Meroyan: Cegah Sebelum Ia Terjadi
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *