Adakah anda atau orang yang anda kenal sedang mengalami batuk kering berterusan?

Dah berapa lama keadaan ini anda hadapi? Adakah rawatan yang anda ambil sekarang berkesan atau ada kaedah alternatif untuk membantu anda?

batuk kering berterusan

BATUK KERING BERTERUSAN

Batuk kering mungkin menghasilkan sedikit atau tidak lendir yang disebabkan oleh kerengsaan atau keradangan di tekak dan dada.

Batuk kering sering berlaku bersama batuk gatal dan boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau alergi. Tidak seperti batuk chesty, batuk kering tidak menghasilkan sebarang lendir dan oleh itu dipanggil sebagai ‘tidak produktif.’

Di Shaklee, kami mengesyorkan penyelesaian semulajadi dengan Vivix bagi meredakan kerengsaan atau keradangan akibat batuk kering berterusan.

 

PENGENALAN KEPADA BATUK KERING

Batuk kering adalah sejenis batuk yang menghasilkan sedikit atau tiada lendir atau kahak. Baca tentang punca-punca, ubat-ubatan dan apa yang perlu anda teliti jika anda sedang mengalami masalah batuk kering.

 

APAKAH BATUK KERING?

Batuk kering dikenali sebagai batuk yang tidak produktif, berbeza dengan batuk chesty di mana lendir dihasilkan.

Batuk kering sering kali disebabkan oleh jangkitan virus selesema. Ia juga boleh dicetuskan oleh bahan pencemar atmosfera (seperti asap rokok) yang merengsakan tekak anda. Dalam kebanyakan keadaan ini, batuk kering berlaku kerana belakang tekak anda (atau pharynx) menjadi jengkel atau meradang, tetapi ia mungkin juga timbul dari dalam dada.

 

PENYEBAB BIASA BATUK KERING

Penyebab utama batuk kering adalah seperti berikut:

 • Jangkitan virus selesema. Batuk-batuk ini mungkin berlaku pada permulaan penyakit atau lebih mungkin, muncul pada pertengahan atau akhir jangkitan, dan mungkin berlanjutan lama selepas gejala lain telah hilang
 • Alergi juga boleh menyebabkan batuk kering. Hay fever, alergi terhadap rumput dan debunga pokok, menyebabkan kerengsaan pada mata dan hidung dan apabila tekak itu terjejas, maka terjadilah batuk.
 • Pencemar udara (asap / habuk / debu halus) boleh merengsakan bahagian belakang kerongkong menyebabkan batuk.
 • Refluks asid juga boleh menjadi punca batuk kering. Apa yang berlaku ialah kandungan asid perut bergerak ke atas ke belakang kerongkong. Asid boleh memasuki saluran pernafasan atas, menyebabkan keradangan dan batuk. Ini lebih cenderung terjadi apabila seseorang itu sedang berbaring. Refluks asid adalah unsur penting GORD atau GERD (Gastro-oesophageal Reflux Disease).

 

PENYEBAB LAIN BATUK KERING

Penyebab lain kepada batuk kering termasuk:

 • Kesan sampingan ubat-ubatan – sesetengah ubat, terutamanya untuk tekanan darah tinggi, boleh mengakibatkan batuk kering berterusan.
 • Keadaan psikologi – ini apabila batuk sudah menjadi kebiasaan bagi seseorang itu. Ia juga kadang-kadang disebut sebagai batuk psikogenik. Tiada penyakit fizikal di sebalik batuk dan selalunya orang itu tidak sedar dia batuk. Satu ciri batuk jenis ini ialah hilang apabila seseorang sedang tidur.
 • Saraf dan tekanan – banyak orang batuk apabila mereka berada dalam keadaan tertekan. Pernafasan menjadi pendek apabila anda cemas / tertekan dan ini boleh mencetuskan refleks batuk. Sesetengah orang cenderung menjadi lebih cemas daripada yang lain, dan bagi mereka batuk saraf ‘semulajadi’ boleh menjadi masalah jika mereka mendapati diri mereka dalam situasi yang tidak selesa. Selalunya, masalah asas (tekanan) perlu ditangani untuk menyembuhkan batuk kering.

 

BATUK KERING BERTERUSAN

Batuk kering berterusan lebih daripada 3 minggu mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan yang mendasari seperti:

 • Asma – ini adalah penyakit berulang yang menyebabkan saluran pernafasan anda menjadi radang dan tersekat.
 • Penyakit jantung – ini adalah salah satu penyebab penyakit yang paling biasa di dunia. Masalah jantung boleh mengakibatkan kegagalan jantung dan pembentukan cecair di dalam paru-paru dan batuk berterusan, terutamanya pada waktu malam.
 • Masalah paru-paru dan kanser – batuk yang berterusan juga boleh menjadi tanda masalah masalah paru-paru, termasuk kanser paru-paru.
 • Batuk kokol – ini adalah penyakit bakteria yang disebabkan oleh Bordetella pertussis yang disifatkan oleh batuk-batuk yang diikuti oleh bunyi.
 • TB – Tuberkulosis adalah penyakit bakteria yang sangat berjangkit yang memberi kesan terutamanya kepada paru-paru. Pada peringkat awal, ia menimbulkan batuk kering yang berterusan. TB pernah dianggap telah pupus di seluruh dunia, tetapi sebenarnya kes telah meningkat kerana rintangan ubat (drugs resistant) dan daya tahan imun yang lemah.

 

UBAT UNTUK BATUK KERING

Jika penyebab batuk anda jelas maka merawat masalah yang menjadi puncanya akan memberikan anda peluang terbaik untuk sembuh.

Sebagai contoh, echinacea boleh membantu gejala-gejala selesema biasa (termasuk batuk). Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ia berfungsi dengan mengekalkan ketahanan badan terhadap jangkitan dengan menguatkan sistem imun.

Tips ini berguna? Kongsi dengan rakan anda menggunakan butang media sosial di bawah:

 

Walau bagaimanapun, kadang-kadang, ubat batuk tertentu diperlukan untuk membantu meringankan gejala batuk kering:

 • Madu boleh menenangkan lapisan tisu di bahagian belakang tekak.
 • Ubat-ubatan konvensional seperti penahan batuk mengurangkan aktiviti refleks batuk. Ini boleh diberi oleh doktor atau boleh dapatkan tanpa preskripsi dari farmasi.

 

batuk kering

VIVIX SHAKLEE

Bahan yang terkandung dalam Vivix adalah 100% semulajadi yang terdiri daripada Anggur Muscadine, Lobak Ungu, European Elderberry & Japanese Knotweed.

Keistimewaan Shaklee

Campuran proprietari saintifik termaju Shaklee adalah berasaskan anggur muscadine – salah satu jenis buah-buahan semulajadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang tidak ditemui dalam anggur lain.

Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Shaklee memanfaatkan keberkesanan anggur muscadine ini ke dalam setiap botol Vivix menggunakan proses pengekstrakan berpaten untuk mendapatkan kepekatan yang tinggi dan mengekalkan bioaktif polifenol.

Elderberry pula mampu melawan simptom selsema, mengurangkan kahak. Elderberry juga mampu untuk melawan pembengkakan saluran pernafasan;  bermakna boleh mengurangkan ketidakselesaan dan kesukaran bernafas dan melegakan batuk.

Resveratrol yang terkandung dalam Vivix didapati dapat:

– Menstabilkan DNA untuk mencegah perubahan kanser

– Mengalihkan mekanisme pertahanan anti-oksidan

– Menjadi anti-keradangan dan juga mampu mengarahkan sel kanser untuk melakukan kemusnahan teratur oleh apoptosis.

Untuk mendapatkan dos & khasiat Resveratrol yang sama daripada seperti yang Vivix berikan, anda perlu minum 100 gelas wain merah setiap hari!

 

batuk kering berterusan

batuk kering berterusan

 

batuk kering berterusan 

batuk kering berterusan

CARA MEMBUAT PESANAN

batuk kering berterusan

WhatsApp “BATUK KERING” ke 019-7071977 untuk membuat pesanan dengan segera atau klik ‘BELI SEKARANG’ di bawah untuk pembelian secara terus melalui website Shaklee.

batuk kering berterusan

 

Customer saya akan diberi konsultasi serta panduan lengkap pengambilan suplemen selepas membuat pembelian.

Pesanan anda akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan.

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat)

 

Disclaimer : Produk yang dipaparkan di dalam artikel ini adalah suplemen @ makanan kesihatan tambahan(vitamin) dan BUKAN ubat. Walaupun terbukti secara klinikal ia mampu menyihatkan badan, suplemen tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulihkan penyakit kritikal. Anda dinasihatkan untuk tetap mendapatkan rawatan doktor sekiranya menghidap sebarang jenis penyakit.

 

Komen Facebook:
Batuk Kering Berterusan Boleh Diatasi Dengan Cara Ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *