Apakah yang akan berlaku jika keputusan ujian anda menunjukkan bahawa anda mungkin menghidap penyakit buah pinggang rosak tahap kronik?

Apa harapan yang ada untuk anda meneruskan hidup? Adakah ia ibarat satu hukuman mati?

Jangan berputus asa dan mengalah semudah itu. Jika anda adalah seorang yang beragama Islam, anda tentu tahu bahawa agama melarang kita untuk berputus asa. Carilah jalan dan ikhtiarlah dengan apa saja cara yang ada selagi cara itu tidak lebih memudaratkan diri.

Gambarajah di bawah menunjukkan perbezaan antara buah pinggang yang masih sihat dengan buah pinggang yang sudah mengalami kerosakan.

buah pinggang rosak tahap kronik

 

PERUBATAN DAN RAWATAN

Doktor akan menentukan diagnosis anda dan memeriksa fungsi buah pinggang anda untuk membantu merancang rawatan anda.

Doktor boleh melakukan perkara berikut:

  • Kira Kadar Penapisan Glomerular (GFR), yang merupakan cara terbaik untuk mengetahui berapa banyak fungsi buah pinggang yang tinggal. Doktor akan mengiranya melalui jumlah kreatinin dalam darah, umur, bangsa, jantina dan faktor lain. Bacaan GFR anda memberitahu doktor tahap penyakit buah pinggang anda dan membantu doktor merancang rawatan yang sesuai.
  • Lakukan pemeriksaan ultrasound atau CT scan untuk mendapatkan gambar buah pinggang dan saluran kencing anda. Ini memberitahu doktor samada buah pinggang anda terlalu besar atau terlalu kecil, samada anda mempunyai masalah seperti batu ginjal atau tumor dan samada terdapat masalah dalam struktur ginjal dan saluran kencing atau tidak.
  • Melakukan biopsi buah pinggang, yang dilakukan dalam sesetengah kes untuk memeriksa jenis penyakit buah pinggang tertentu dan melihat berapa banyak kerosakan buah pinggang yang telah berlaku. Untuk melakukan biopsi, doktor akan mengambil kepingan kecil tisu buah pinggang dan melihatnya di bawah mikroskop.

 

KETAHUI LEBIH LANJUT MENGENAI KADAR PENAPISAN GLOMERULAR (GFR)

Kadar penapisan glomerular (GFR) adalah ujian terbaik untuk mengukur tahap fungsi buah pinggang dan menentukan samada seseorang itu menghidap buah pinggang rosak tahap kronik atau tidak.

Baca lanjut tentang Bacaan GFR

 

Buah pinggang rosak tidak ada rawatan untuk menyembuhkan. Tetapi penyakit buah pinggang yang dapat dikesan lebih awal akan memberi peluang yang lebih banyak untuk melambatkan atau menghentikan perkembangannya.

Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda dapati diri anda sedang mengalami tanda-tanda buah pinggang rosak.

Jangan berteka-teki sendiri kerana setiap masa yang anda bazirkan mungkin saja sudah membuatkan kerosakan yang berlaku menjadi semakin kronik hari demi hari. Proses kerosakan ini pula berlaku dengan sangat cepat, tanpa kita sedar kerana simptomnya tidak jelas.

Dalam kebanyakan kes, pesakit hanya dapat tahu mereka ada masalah buah pinggang rosak apabila ia sudah pun masuk ke tahap 4 iaitu tahap yang boleh dikategorikan sebagai kronik.

 

Lihat gambarajah di bawah untuk mengetahui secara umum tentang tahap kerosakan buah pinggang.

buah pinggang rosak tahap kronik

Sekiranya anda sedang mengalami buah pinggang rosak tahap kronik dan mahu mengambil jalan ikhtiar alternatif, adalah digalakkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor yang merawat anda terlebih dahulu.

 

buah pinggang rosak tahap kronik

ALOE BERRY NECTAR – Minuman yang dihasilkan daripada 100% pati aloe vera tulen yang digabungkan dengan khasiat daripada ekstrak buah kranberi dan epal. Buah pinggang berfungsi sebagai organ penting dalam memproses dan menapis semua makanan, minuman dan ubatan yang kita ambil. Jika ia tidak dijaga dengan baik, buah pinggang akhirnya akan terbeban dan akan mengalami pelbagai komplikasi seperti kerosakan, hepatitis dan batu karang. Bahan aktif yang terdapat di dalam kranberi dapat membantu buah pinggang untuk menyingkirkan (flush) bakteria dan toksin.

ARCTIC-SEA – satu-satunya suplemen minyak ikan omega-3 yang digabungkan dengan minyak zaitun (omega-9). Minyak ikan omega-3 untuk buah pinggang sihat kerana ia dapat mengurangkan tekanan oksidatif dan meningkatkan profil kolesterol pada pesakit buah pinggang kronik CKD (Chronic Kidney Disease).

FOREVER ROYAL JELLY – Royal Jelly memberikan kesan anti-radang yang baik kepada buah pinggang kerana ia mengandungi anti-radikal dan anti-oksidatif.

 

buah pinggang rosak tahap kronik

 

buah pinggang rosak tahap kronik

 

 

Komen Facebook:
Buah Pinggang Rosak Tahap Kronik: Apa Yang Berlaku?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *