Penyakit GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) juga dikenali sebagai Asid refluks adalah keadaan dimana asid di dalam perut mengalami refluks dan naik semula ke dalam saluran esofagus. Ada cara sembuhkan GERD & pedih ulu hati @ asid refluks ni.

 

Apakah punca kepada penyakit GERD?

Penyakit GERD berpunca daripada otot sphincter di bahagian bawah esofagus mengalami masalah untuk kecut sepenuhnya. Dalam keadaan normal, selepas makanan sampai ke bahagian perut, otot tersebut akan mengecut sepenuhnya untuk mengelakkan makanan di dalam perut masuk ke dalam esofagus semula.

Disebabkan otot tersebut tidak dapat berfungsi dengan baik, serangan GERD akan mula berlaku. Asid yang refluks tersebut akan menyebabkan keradangan dibahagian esofagus. Perkara ini akan menyebabkan simptom-simptom seperti sakit dada dan sesak nafas.

Beberapa simptom yang akan berlaku jika seseorang itu mengalami GERD adalah:

  • Pedih ataupun sakit di bahagian ulu hati
  • Mempunyai masalah ataupun susah untuk menelan
  • Perut rasa sebu walaupun belum makan
  • Batuk yang lama terutamanya waktu malam ataupun waktu tidur
  • Tekak asyik berasa masam
  • Sakit dada

 

BAHAYA GERD YANG TIDAK DIRAWAT

Jika dibiarkan berlarutan tanpa pengurusan atau rawatan yang sesuai, GERD boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang serius, diantaranya adalah:

1. Esofagitis: Penyakit asid refluks kronik boleh merosakkan lapisan dalaman kerongkong (esofagus) dengan luka dan radang, yang dikenali sebagai esofagitis. Ini boleh menyebabkan kesakitan dan kesukaran untuk menelan.

2. Esofagus Barrett: Kerosakan berpanjangan pada esofagus oleh asid refluks boleh menyebabkan perubahan dalam jenis tisu esofagus, yang dikenali sebagai esofagus Barrett. Ini adalah faktor risiko utama untuk kanser esofagus.

3. Kecederaan Esofagus: Asid yang berlebihan boleh merosakkan lapisan dalaman esofagus dan menyebabkan pembentukan luka. Luka ini boleh menyebabkan kesakitan, perdarahan, dan masalah lain.

4. Penyempitan Esofagus: Luka yang berpanjangan boleh menyebabkan parut, yang akhirnya boleh menyebabkan pengecutan esofagus dan kesukaran untuk menelan.

5. Masalah Pernafasan: Asid yang terperangkap dalam esofagus dan kerongkong boleh menyebabkan masalah pernafasan seperti batuk kronik, sesak nafas dan serangan asma.

6. Pencernaan yang Terganggu: Refluks berulang boleh mengganggu pencernaan, menyebabkan kembung, loya, dan perut rasa penuh walaupun selepas makan sedikit.

7. Pendarahan: Asid yang berpanjangan boleh merosakkan esofagus dan menyebabkan pendarahan.

8. Masalah Berat Badan: Beberapa individu dengan GERD mungkin makanan berlebihan untuk mengurangkan gejala, yang boleh menyebabkan penambahan berat badan yang tidak diingini.

9. Gangguan Tidur: Gejala GERD seperti heartburn boleh mengganggu tidur, menyebabkan masalah keletihan, stress dan kurangnya kualiti tidur.

Penting untuk menguruskan GERD dengan cara mengikuti nasihat doktor dan membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan. Jika gejala berpanjangan atau semakin teruk, konsultasikanlah dengan doktor untuk penilaian dan rawatan yang sesuai.

 

CARA SEMBUHKAN GERD, PEDIH ULU HATI & ASID REFLUKS

Saluran makanan bermula di mulut, kemudian masuk ke dalam saluran esofagus seterusnya masuk ke dalam perut. Di dalam perut, jus gastrik akan dirembeskan untuk mencerna makanan di dalam perut. Jus gastrik mengandungi asid hidroklorik yang berfungsi untuk membunuh kuman di dalam perut.

Penyakit asid refluks ini berlaku apabila asid yang terhasil mengalami refluks iaitu asid tersebut naik semula ke dalam saluran esofagus. Ini menyebabkan beberapa simptom seperti pedih ulu hati dan juga sakit dada.

Asid refluks yang teruk akan menyebabkan asid naik hingga ke bahagian tekak dan menyebabkan rasa masam terutamanya ketika bangun daripada tidur. Ia juga boleh menyebabkan komplikasi seperti masalah untuk menelan makanan dan juga serangan asma.

 

Cara Sembuhkan GERD – PERTAMA (untuk beri kelegaan segera)

Diserang GERD, pedihnya tu sampai boleh jadi sesak nafas! Dengan adanya GUTAFIX ni ia boleh bantu untuk beri kelegaan segera, seawal MINIT PERTAMA apabila serangan GERD dan pedih ulu hati.

Jika anda sering diserang GERD, maka anda wajib jadikan Gutafix sebagai teman baik. Bawa Gutafix kemana saja anda pergi supaya boleh jadi penyelamat disaat perut buat hal.

Gutafix ni sedap! Rasa botanikal, tanpa gula tambahan, tanpa pemanis tiruan dan bebas antasid.

 

cara sembuhkan GERD

 

cara sembuhkan GERD

 

cara sembuhkan GERD

 

Cara Sembuhkan GERD – KEDUA (untuk kesan jangka panjang & mengatasi puncanya)

Takkan selamanya nak jadi macam ahli Bomba yang kena padamkan api setiap kali berlaku kebakaran?

Sedangkan ada cara untuk atasi punca kebakaran tersebut!

Amalkan REDIANZE PLATINUM untuk khasiat Nanokolagen dan Astaxanthin AstaREAL┬«️P2AF iaitu bahan aktif berpaten yang merupakan antioksidan terkuat didunia. Pengambilan dua bahan ini bukan sahaja membantu menganjalkan otot sphincter malah membantu mengurangkan keradangan yang terjadi di dalam perut akibat asid refluks.

Astaxanthin AstaREAL P2AF juga adalah sejenis karotenoid yang memiliki sifat antioksidan luar biasa. Apabila dikaji, manfaat Astaxanthin pada kesihatan perut amat luar biasa dan sangat disyorkan bagi individu yang menghidap GERD & gastritis.

Ia dapat membantu membunuh kuman H.Pylori yang menjadi punca grastitis & mengurangkan gejala ketidakhadaman.

 

Baca juga: Cara Atasi Susah Tidur Malam

cara sembuhkan GERD

 

cara sembuhkan GERD

 

cara sembuhkan GERD

 

cara sembuhkan GERD

 

cara sembuhkan GERD

 

cara sembuhkan GERD

 

Mengatasi GERD bukan sekadar untuk melegakan serangan angin, pedih ulu hati dan kembung.

Ia adalah langkah penting bagi mencegah GERD daripada menjadi lebih kronik dan membawa kepada risiko KANSER ESOFAGUS!

 

cara sembuhkan GERD

 

Nak dapatkan penawar bagi kelegaan segera & cegah daripada GERD, Gastrik, Angin (Kembung) & Pedih Ulu Hati daripada terus berulang?

WhatsApp saya segera! Klik gambar di bawah ye..

 

cara sembuhkan GERD

 

Komen Facebook:
Cara Sembuhkan GERD & Pedih Ulu Hati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!