Ramai wanita mengalami masalah payudara kendur terutamanya selepas bersalin ataupun selepas menjalani penurunan berat badan yang tidak menggunakan teknik yang betul. Ada tak cara tegangkan payudara ni semula supaya anda dapat tampil lebih yakin & cantik?

Mungkin ada yang menganggap ini hanya masalah kecil dan tak perlu diberikan perhatian atau dicari jalan penyelesaian. Tetapi bagi sesetengah orang pula, ia sangat mengganggu emosi, hilang keyakinan diri kerana merasakan diri mereka tidak cantik.

Ada banyak juga petua-petua yang boleh diamalkan tetapi biasanya petua-petua ini jarang dapat diamalkan dengan konsisten kerana ia memerlukan masa dan penyediaan yang rumit.

Jika anda adalah seorang wanita berkerjaya, manalah nak ada masa untuk buat semua ni kan?

cara tegangkan payudara

 

PAYUDARA KENDUR SELEPAS BERSALIN

Sebagai seorang wanita dan ibu, dapat menyusukan bayi secara eksklusif adalah sesuatu yang sangat membahagiakan kan? Tetapi, ada satu masalah yang mungkin akan timbul iaitu payudara kendur.

Ada yang tertanya-tanya bagaimana sebenarnya cara tegangkan payudara selepas bersalin atau menyusu bayi?

Masalah payudara kendur selepas bersalin dan menyusukan bayi ni boleh dikatakan sebagai perkara normal. Payudara biasanya akan kembali kepada bentuk dan saiz asal lebih kurang 6 bulan selepas bayi bercerai susu badan.

 

cara tegangkan payudara
Wanita memiliki pelbagai bentuk & saiz payudara. Ini biasanya ditentukan oleh genetik, pemakanan, gaya hidup & umur seseorang. Credit photo: Google

 

PUNCA PAYUDARA MENGENDUR SELEPAS BERSALIN

Semasa seseorang wanita itu hamil, ligamen Cooper, iaitu ligamen yang menghubungkan antara dada dan otot payudara akan menegang dan menjadi lemah. Akibatnya, payudara akan menjadi besar.

Ia adalah satu proses yang menyediakan badan kita untuk menyusukan bayi yang bakal lahir nanti.

Tahap pengenduran payudara pula bergantung kepada umur, genetik dan gaya hidup seseorang itu.

Semakin berusia seorang wanita itu, semakin kurang tahap elastik atau keanjalan ototnya terutamanya payudara dan punggung.

Saiz payudara juga dipengaruhi oleh genetik.

cara tegangkan payudara
Anatomi payudara yang menunjukkan ligamen yang menghubungkan antara dada dan otot payudara

 

Tahukah anda?

Saiz payudara juga bergantung kepada kekerapan kehamilan. Semakin kerap anda hamil, semakin mudah payudara anda bertukar saiz dan menjadi kendur.

Jika saiz payudara anda sebelum ini kecil, adalah lebih mudah untuk bentuknya kekal selepas bersalin dan menyusukan bayi. Tetapi hal yang sebaliknya akan berlaku kepada payudara yang sedia besar.

 

Apa lagi faktor yang mempengaruhi tahap pengenduran payudara?

 • Penambahan berat badan yang berlebihan semasa hamil juga akan menyebabkan payudara kendur.
 • Aktiviti penyusuan badan juga boleh menjadi faktor kepada masalah payudara kendur.

 

CARA TEGANGKAN PAYUDARA SELEPAS BERSALIN

 1. TURUNKAN BERAT BADAN

Menurunkan berat badan juga adalah salah satu cara tegangkan payudara yang boleh dilakukan Hadkan pengambilan makanan berlemak serta makanan dan minuman manis.  Amalkan pemakanan sihat seperti bijirin penuh, makanan yang kaya dengan vitamin B, asid lemak Omega 3, protein daripada tumbuhan, sayuran & buah-buahan segar.

 

 1. PAKAI NURSING BRA YANG SESUAI

Antara cara tegangkan payudara selepas menyusu adalah dengan memakai bra menyusu, atau nursing bra yang sesuai dengan payudara anda.

Graviti akan membuatkan payudara anda yang membesar menjadi mudah kendur. Jadi, pemakaian bra yang betul sangat penting. Bra sepatutnya tidak terlalu ketat atau terlalu longgar.

 

cara tegangkan payudara

 1. POSTUR BADAN YANG BETUL 

Antara cara tegangkan payudara selepas bersalin atau lebih tepat lagi semasa menyusukan bayi adalah pastikan anda duduk atau berdiri dengan betul. Begitu juga dengan postur badan anda semasa menyusukan bayi.

Pastikan anda sentiasa berada pada posisi melawan graviti semasa menyusukan bayi. Sekiranya anda menyusukan dalam keadaan duduk, duduklah dengan tegak dan bersandar sedikit ke belakang. Alaskan belakang anda dengan bantal yang sesuai sebagai sokongan.

 

 1. MEMBINA OTOT & SEL SIHAT

Masalah payudara kendur juga sangat dipengaruhi oleh tahap protein dan kolagen dalam tubuh anda. Oleh itu, salah satu lagi cara tegangkan payudara yang berkesan adalah dengan memastikan anda mengambil sumber protein yang cukup setiap hari.

Ini kerana protein adalah sangat penting dalam pembentukkan otot yang pejal & anjal. Selain daripada itu, protein juga akan membantu tubuh untuk membina sel-sel baru yang lebih sihat, kulit yang tegang & licin.

Pengambilan protein yang betul bukan saja akan membuatkan payudara anda menjadi tegang dan anjal bahkan semua bahagian badan turut mendapat manfaat termasuklah punggung.

 

 1. SENAMAN YANG BETUL

Senaman bukan saja akan dapat buatkan anda kekal aktif dan cergas. Senaman juga dapat membantu menguatkan otot dada dan mencegah masalah payudara kendur.

Tetapi, anda perlu tahu jenis senaman apa yang boleh dilakukan. Senaman tidak semestinya perlu yang berat dan membebankan.

Antara yang anda boleh lakukan adalah:

 • Dumbell pull-over
 • Tekan tubi atau push-up
 • Chest press

 

 1. URUTAN PAYUDARA SEMASA MANDI

Lakukan urutan lembut pada payudara semasa anda mandi. Jika anda ada pemanas air, gunakan air panas dan air sejuk secara berselang-seli. Urutan hendaklah dibuat secara bulatan dan keatas.

Teknik ini dapat membantu memperbaiki tona kulit dan peredaran darah pada payudara.

Akhiri mandian anda dengan air sejuk.

 

 1. KRIM PELEMBAP

Pakai krim pelembap bagi memastikan kulit anda sentiasa lembap, segar dan tidak kendur. Tetapi, sila pastikan anda memilih krim pelembap yang selamat digunakan oleh ibu menyusu (baca label produk sebelum membeli).

 

CARA TEGANGKAN PAYUDARA DENGAN SOKONGAN SUPLEMEN YANG BETUL

Petua sudah… senaman pun sudah.. urutan juga sudah… tapi anda masih belum berpuas hati kerana belum dapat betul-betul tegangkan payudara seperti yang anda mahu?

Baiklah, anda perlukan bantuan daripada suplemen.

Kenapa?

Kerana suplemen akan membantu untuk menyokong segala petua dan usaha yang sedang anda lakukan. Kerana badan yang tidak cukup nutrisi akan melambatkan segala proses dan fungsi tubuh.

Oleh itu, untuk menjadikannya lebih efisien, anda perlukan ESP (Energizing Soy Protein) dan Alfalfa Complex sebagai sokongan.

 

cara tegangkan payudara

 

ESP (ENERGIZING SOY PROTEIN) – Protein adalah seperti blok yang membina tubuh anda, seperti batu bata yang membina rumah anda. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. ESP Shaklee adalah makanan tambahan (minuman) lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.

ALFALFA COMPLEX – Alfalfa bermaksud “raja segala makanan” dan ada sebab gelaran tersebut diberikan – ia sangat berkhasiat. Alfalfa mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah. Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin. Mineral membantu mengaktifkan enzim yang melaksanakan proses tubuh.

 

TESTIMONI

cara tegangkan payudara

 

cara tegangkan payudara

cara tegangkan payudara

 

CARA MEMBUAT PESANAN

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk membuat pesanan set suplemen ESP & Alfalfa Complex seperti yang dicadangkan di atas.

Anda akan diberi konsultasi serta panduan lengkap pengambilan suplemen selepas membuat pembelian.

Suplemen akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan.

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat)

 

cara tegangkan payudara

 

Komen Facebook:
Cara Tegangkan Payudara Selepas Bersalin & Menyusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *