Badan memerlukan banyak vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan tubuh dan mencegah penyakit. Vitamin dan mineral ini sering dirujuk sebagai mikronutrien. Mereka tidak dihasilkan secara semulajadi di dalam badan, jadi anda perlu mendapatkannya daripada diet anda. Kekurangan nutrisi adalah punca selalu sakit yang sering diabaikan.

Kekurangan nutrisi berlaku apabila badan tidak menyerap atau mendapat jumlah nutrien yang diperlukan. Kekurangan nutrisi boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan dan menjadi punca selalu sakit. Ini termasuk masalah pencernaan, masalah kulit, pertumbuhan tulang yang rosak dan juga dementia.

Jumlah nutrien yang perlu anda makan bergantung pada usia anda. Banyak makanan yang anda beli di kedai runcit (seperti bijirin, roti, dan susu) diperkaya dengan nutrien yang diperlukan untuk mencegah kekurangan nutrisi.

Tetapi kadang-kadang badan anda tidak dapat menyerap nutrien tertentu walaupun anda memakannya dengan banyak.

punca selalu sakit

 

JENIS KEKURANGAN NUTRISI

Ada beberapa jenis kekurangan nutrisi yang biasa berlaku seperti:

Kekurangan Zat Besi

Kekurangan nutrisi yang paling meluas di seluruh dunia adalah kekurangan zat besi. Kekurangan zat besi menajdi punca selalu sakit seperti anemia, gangguan darah yang menyebabkan keletihan, kelesuan dan pelbagai gejala lain.

Zat besi ditemui dalam makanan seperti sayur-sayuran berdaun gelap, daging merah dan kuning telur. Ia membantu badan anda menghasilkan sel darah merah. Apabila anda kekurangan zat besi, tubuh anda menghasilkan sel darah merah yang lebih sedikit.

Sel-sel darah merah yang dihasilkannya lebih kecil berbanding sel darah yang sihat. Mereka juga kurang cekap menyampaikan oksigen ke tisu dan organ anda.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih daripada 30% penduduk dunia mengalami keadaan ini. Malah, ia adalah satu-satunya kekurangan nutrisi yang berleluasa di negara-negara membangun.

Anemia kekurangan zat besi menjejaskan begitu ramai orang yang kini dikenali secara luas sebagai wabak kesihatan awam.

 

Kekurangan Vitamin A

Vitamin A adalah kumpulan nutrien yang penting untuk kesihatan mata dan berfungsi dan kesihatan reproduktif lelaki dan wanita. Ia juga memainkan peranan dalam menguatkan sistem imun terhadap jangkitan.

Menurut WHO, kekurangan vitamin A adalah punca utama buta yang boleh dicegah pada kanak-kanak. Wanita hamil yang kekurangan vitamin A mengalami kadar kematian ibu yang lebih tinggi.

Beta-karotena adalah nutrien yang berfungsi sebagai antioksidan dan terdapat dalam produk pigmented hijau merah, oren, kuning dan gelap. Beta-karotena boleh ditukar kepada vitamin A dalam badan apabila diperlukan.

Untuk bayi yang baru dilahirkan, sumber vitamin A terbaik adalah susu ibu. Bagi orang lain, penting untuk makan banyak makanan yang tinggi dalam vitamin A seperti:

 • susu
 • telur
 • sayuran hijau, seperti kale, brokoli, dan bayam
 • sayuran oren, seperti lobak, ubi jalar dan labu
 • buah-buahan kemerah-merahan kuning seperti aprikot, betik, pic dan tomato

 

punca selalu sakit

Kekurangan Thiamine (Vitamin B-1)

Satu lagi kekurangan nutrisi yang biasa terjadi adalah thiamine atau dikenali juga sebagai vitamin B-1. Thiamine adalah bahagian penting dalam sistem saraf anda. Ia juga membantu badan anda menukar karbohidrat menjadi tenaga sebagai sebahagian daripada metabolisme anda.

Kekurangan thiamine boleh mengakibatkan penurunan berat badan dan keletihan serta beberapa gejala kognitif seperti kekeliruan dan kehilangan ingatan jangka pendek. Kekurangan thiamine juga boleh menjadi punca selalu sakit dan kerosakan saraf, otot dan boleh menjejaskan jantung.

Di Amerika Syarikat, kekurangan thiamine paling kerap berlaku pada orang yang menyalahgunakan alkohol secara kronik. Alkohol mengurangkan keupayaan tubuh untuk menyerap thiamine. Kekurangan thiamine adalah punca sindrom Wernicke-Korsakoff iaitu suatu bentuk dementia.

 

Kekurangan Niacin (Vitamin B-3)

Niacin (vitamin B-3) adalah mineral yang membantu badan mengubah makanan menjadi tenaga. Kekurangan niacin yang teruk sering disebut sebagai pellagra. Niacin terdapat dalam kebanyakan protein haiwan dan juga dalam kacang.

Gejala pellagra termasuk cirit-birit, dementia, dan masalah kulit. Masalah ini biasanya boleh dirawat dengan memakan makanan seimbang dan suplemen vitamin B-3.

 

Kekurangan Asid Folik (Vitamin B-9)

Vitamin B-9 yang sering dirujuk sebagai asid folik, membantu badan menghasilkan sel darah merah dan DNA. Ia juga membantu perkembangan otak dan fungsi sistem saraf. Asid folik adalah bentuk sintetik yang terdapat dalam makanan tambahan atau makanan yang diperkaya.

Asid folik sangat penting untuk perkembangan janin. Ia memainkan peranan penting dalam pembentukan otak dan saraf tunjang kanak-kanak. Kekurangan asid folik boleh mengakibatkan kecacatan kelahiran yang teruk, masalah pertumbuhan atau anemia.

Anda boleh mendapatkan sumber asid folik dalam makanan, contohnya:

 • kacang dan lentil
 • buah-buahan sitrus
 • sayur-sayuran berdaun hijau
 • asparagus
 • daging ayam
 • kerang
 • produk bijirin yang diperkaya
 • bijirin penuh

Wanita hamil memerlukan asid folik yang mencukupi (400mg setiap hari) untuk mendapat kehamilan yang sihat. Pengambilan asid folik seharusnya diseimbangkan dengan kumpulan vitamin B yang lain bagi mendapatkan manfaat yang sepatutnya.

 

punca selalu sakit

Kekurangan Vitamin D

Menurut Harvard’s School of Public Health, kira-kira 1 bilion orang di seluruh dunia dipengaruhi oleh kekurangan vitamin D. Orang yang mempunyai kulit yang berwarna pigmen berisiko yang lebih tinggi mengalami kekurangan vitamin D.

Vitamin D penting untuk tulang yang sihat. Ia membantu tubuh mengekalkan tahap kalsium yang betul untuk mengawal perkembangan gigi dan tulang. Kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan pertumbuhan tulang yang tidak stabil.

Osteoporosis disebabkan oleh kekurangan kalsium dan vitamin D, boleh menyebabkan tulang menjadi lompong, rapuh dan pecah / patah dengan mudah.

Sumber terbaik vitamin D adalah cahaya matahari. Vitamin D hanya dijumpai secara semulajadi dalam beberapa makanan.

Makanan yang kaya dengan vitamin D adalah:

 • minyak hati ikan
 • ikan berlemak
 • cendawan
 • kuning telur
 • hati

Cahaya ultraviolet dari matahari juga merupakan sumber vitamin D. Menurut kajian NIH, kajian menunjukkan bahawa 5 hingga 30 minit pendedahan cahaya matahari dua kali seminggu di muka, lengan, leher, atau belakang dapat memberi anda cukup vitamin D.

Walaupun disyorkan untuk perlindungan UV, pelindung matahari menghalang penyerapan vitamin D dari sinar matahari melalui kulit. Luangkan masa beberapa minit di bawah matahari sebelum pelindung matahari untuk penyerapan vitamin D optimum.

 

 

Kekurangan Kalsium

Kalsium membantu badan anda membina tulang dan gigi yang kuat. Ia juga membantu jantung, saraf dan otot anda bekerja dengan cara yang sepatutnya.

Kekurangan kalsium sering tidak menunjukkan gejala serta-merta, tetapi ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius dari masa ke semasa. Jika anda tidak mengambil kalsium yang mencukupi, tubuh anda mungkin menggunakan kalsium daripada tulang anda yang akhirnya akan menyebabkan kemerosotan tulang.

Kekurangan kalsium boleh mengakibatkan kejang dan degup jantung yang tidak normal. Ia bukan sekadar menjadi punca selalu sakit tetapi juga boleh mengancam nyawa. Wanita postmenopausal mengalami kemerosotan tulang yang lebih tinggi akibat perubahan hormon dan mempunyai lebih banyak masalah menyerap kalsium.

 

PERSOALANNYA…

Adakah anda yakin bahawa diet atau menu harian anda mampu memberikan kesemua nutrisi yang tubuh anda perlukan setiap hari?

Adakah anda mengamalkan diet seimbang?

Berapakah jumlah kalsium yang tubuh anda mampu serap daripada susu yang anda minum?

Atau lebih teruk lagi, anda bukanlah seorang peminum susu…

Jadi, apakah cara yang boleh anda ambil bagi mengatasi masalah ini?

Mungkin selama ini anda tertanya-tanya mengapa anda sering tidak sihat atau jatuh sakit. Salah satu punca selalu sakit yang utama adalah kerana kekurangan nutrisi.

Oleh itu, pengambilan ubat (drugs) berterusan bukanlah jalan penyelesaian mutlak kerana punca utamanya anda abaikan.

Cukupkanlah nutrisi supaya tubuh anda dapat berfungsi dengan baik dan ia secara semulajadi dapat mencegah daripada penyakit.

Jika anda tahu bahawa anda tidak mampu mendapat nutrisi yang cukup daripada makanan harian, ambillah suplemen sebagai sokongan. Tetapi, sila pastikan bahawa suplemen @ vitamin tambahan yang anda ambil itu adalah 100% semulajadi kerana vitamin sintetik hanya akan menambah lagi masalah kesihatan sedia ada.

 

CADANGAN SUPLEMEN ASAS HARIAN

punca selalu sakit

 

CARA MEMBUAT PESANAN

punca selalu sakit

ATAU

 

WhatsApp “SET ASAS SHAKLEE” ke 019-7071977 untuk membuat pesanan Set Produk Suplemen Asas Shaklee anda.

Anda akan diberi konsultasi serta panduan lengkap pengambilan suplemen / penggunaan produk selepas membuat pembelian.

Pesanan anda akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan.

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat)

 

punca selalu sakit

 

Komen Facebook:
Punca Selalu Sakit & Cara Mengatasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *