Apa itu kayap? Adakah anda sedang menghidapi penyakit kayap? Adakah benar orang kata kayap jika dibiarkan melarat hingga membentuk lilitan di badan akan membawa maut? Fakta atau mitos? Bagaimana cara sembuhkan kayap dengan cepat supaya tidak semakin kronik dan berlarutan menanggung kesakitan?

Ada caranya… anda boleh ambil langkah yang sama yang telah diambil oleh penghidap kayap ini sehingga beliau berjaya sembuhkan kayap dengan cepat… hanya mengambil masa 4 hari!

sembuhkan kayap dengan cepat

KAYAP

Kayap adalah sejenis ruam kulit yang menyakitkan. Ia disebabkan oleh virus varicella zoster. Kayap biasanya muncul dalam bentuk berjalur atau kawasan kecil di satu sisi muka atau badan. Ia juga dipanggil herpes zoster.

Kayap adalah yang paling biasa di kalangan orang dewasa dan orang yang mempunyai masalah seperti:

  • Sistem imun yang lemah
  • Tekanan
  • Kecederaan
  • Ubat-ubatan tertentu

Kebiasaanya orang yang pernah mendapat penyakit kayap tidak akan mendapatnya lagi. Tetapi kemungkinan untuk ia berulang sentiasa ada.

 

APA YANG MENYEBABKAN KAYAP?

Kayap berlaku apabila virus yang menyebabkan cacar air dalam badan menjadi aktif semula. Selepas anda mendapat sembuh daripada cacar air, virus itu “tidur” (tidak aktif) dalam akar saraf anda.

Pada sesetengah orang, ia tetap tidak aktif selama-lamanya. Bagi yang lain, virus “bangun” apabila penyakit, tekanan, atau penuaan melemahkan sistem imun. Sesetengah ubat juga boleh mencetuskan virus untuk bangun dan menyebabkan ruam herpes.

Tidak jelas mengapa ini berlaku. Tetapi selepas virus itu menjadi aktif lagi, ia hanya boleh menyebabkan kayap bukan cacar air.

 

ADAKAH KAYAP BERJANGKIT?

Anda tidak akan dapat dijangkiti kayap daripada orang lain yang mempunyai kayap. Tetapi ada kemungkinan kecil seseorang yang mempunyai ruam herpes boleh menyebarkan virus itu kepada orang lain yang tidak pernah terkena cacar air atau yang belum pernah mendapat vaksin cacar air.

 

APAKAH TANDA-TANDA PENYAKIT KAYAP?

Gejala kayap terjadi secara berperingkat-peringkat. Pada mulanya anda mungkin mengalami sakit kepala atau sensitif kepada cahaya. Anda juga mungkin berasa seperti selesema tetapi tidak mengalami demam.

Kemudian, anda mungkin merasa gatal-gatal, kesemutan atau sakit di kawasan tertentu. Di sinilah jalur atau kawasan ruam kecil mungkin berlaku beberapa hari kemudian. Ruam bertukar menjadi kluster lepuh (melecur). Lepuh yang dipenuhi dengan bendalir dan kemudian kerak.

Ia mengambil masa 2 hingga 4 minggu untuk lepuh ini sembuh. Ia juga boleh meninggalkan parut. Sesetengah orang hanya mendapat ruam ringan. Dan ada yang tidak mendapat ruam sama sekali.

Mungkin anda juga boleh merasa pening atau lemah, sakit atau ruam di wajah anda, perubahan dalam daya penglihatan, perubahan dalam kemampuan berfikir atau ruam yang merebak. Ruam atau lepuh di wajah anda, terutamanya berhampiran mata atau di hujung hidung anda boleh menjadi amaran masalah mata.

Segeralah berjumpa doktor jika anda rasa anda mungkin terkena kayap terutama jika kayap tersebt berdekatan dengan mata atau hidung. Kayap yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan kerosakan mata kekal.

 

BAGAIMANAKAH KAYAP DIRAWAT DAN ADAKAH CARA SEMBUHKAN KAYAP DENGAN CEPAT?

Kayap dirawat dengan ubat-ubatan. Ubat-ubatan ini termasuk ubat antivirus dan ubat-ubatan untuk kesakitan.

Doktor biasanya akan memberi ubat antivirus dan ubat tahan sakit (painkiller) dengan segera untuk membantu ruam anda sembuh dengan cepat dan kurang menyakitkan.

Penjagaan dirumah yang baik juga boleh membantu anda merasa lega lebih cepat. Jagalah kudis kulit dan kebersihan diri dengan betul. Ambil ubat anda seperti yang diarahkan.

 

SIAPA YANG BERISIKO MENDAPAT KAYAP?

Sesiapa yang pernah mendapat cacar air boleh mendapat kayap. Anda mempunyai peluang yang lebih besar untuk mendapatkan kayap jika anda berusia lebih daripada 50 tahun atau jika anda mempunyai sistem imun yang lemah.

Terdapat vaksin kayap untuk orang dewasa. Ia merendahkan risiko anda untuk mendapatkan kayap dan mencegah sakit jangka panjang yang boleh berlaku selepas anda mendapat kayap. Dan jika anda mendapat kayap setelah menerima vaksin, ia menjadikannya kurang menyaitkan dan kayap juga akan lebih cepat sembuh.

 

BAGAIMANA SUPLEMEN MEMBANTU UNTUK SEMBUHKAN KAYAP DENGAN CEPAT?

Suplemen bukan ubat. Ia tidak pun berfungsi sebagai ubat. Tetapi ia berfungsi sebagai membantu menyokong kesihatan terutamanya dalam mengukuhkan sistem imun. Sistem imun yang lemah ibarat membuka pintu kepada pelbagai jenis penyakit untuk masuk dan ia tidak terhad kepada kayap sahaja.

Individu yang mengambil cukup nutrisi & mineral yang diperlukan mempunya risiko yang lebih rendah untuk dijangkiti penyakit.

 

CADANGAN SUPLEMEN SHAKLEE UNTUK MEMBANTU SEMBUHKAN KAYAP DENGAN CEPAT

NutriFeron

sembuhkan kayap dengan cepat

NutriFeron® adalah sebatian proprietari eksklusif ekstrak empat tumbuhan yang diperolehi daripada biji labu, bunga Safflower, biji plantago dan bunga Japanese Honeysuckle.

Ahli sains dan pakar perubatan telah mengenal pasti interferon sebagai komponen utama yang memastikan fungsi sistem imun yang kuat.

NutriFeron® dicipta oleh ahli sains yang menemui interferon, pakar imunologi terkemuka dunia Dr Yasuhiko Kojima, yang menjalankan penyelidikan selama 40 tahun untuk mencari sebatian semulajadi.

Formula eksklusif berpaten ini dicipta untuk meningkatkan tahap interferon secara semula jadi, memberikan sokongan sistem imun pada peringkat sel.

NutriFeron™ bekerja pada peringkat sel dalam dua cara:

  • Mengaktifkan dan mempertahankan sistem imun dengan pantas
  • Mengerakkan sistem imun dalam kumpulan operasi ‘seek-and-destroy’ dalam tubuh

NutriFeron™ mengandungi gabungan botanik khas (proprietary blend) ekstrak tumbuhan semulajadi daripada sumber:

  • Bunga Safflower (Carthamus Tinctorius) – mengandungi polisakarida untuk merangsang pembentukan macrophage iaitu sejenis sel darah putih
  • Japanese Honeysuckle (Lonicera Japonica) – putik bunga yang terkenal dalam kaedah perubatan semulajadi di Asia
  • Ekstrak Biji Labu (Curcurbita Moschata) – menggalakkan penghasilan interferon dalam tubuh yang secara langsung dapat menguatkan sistem imun
  • Biji Plantago (Plantago Asiatica) – Mengandungi polisakarida untuk merangsang sistem imun

NutriFeron™ hanya boleh terdapat di Shaklee dan merupakan suplemen yang sangat efektif dan telah melalui piawaian ketat ujian-ujian saintifik bagi membuktikan ia berkesan, selamat, tulen dan berprestasi tinggi.

 

WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk info lanjut / membuat pesanan NutriFeron bagi membantu sembuhkan kayap dengan cepat

sembuhkan kayap dengan cepat

Untuk senarai harga sila rujuk halaman Senarai Harga Produk Shaklee Untuk Bukan Ahli

sembuhkan kayap dengan cepat

 

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan dapatkan juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli. Walaupun anda sudah menjadi ahli (under saya sahaja) anda tetap mendapat konsultasi secara berterusan daripada saya.
Komen Facebook:
Sembuhkan Kayap Dengan Cepat Cara Semulajadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *