Luka memanglah menyeksakan. Tak kisahlah samada luka jahitan kerana kemalangan, luka jahitan bersalin atau lebih teruk lagi luka kencing manis. Adakah memotong anggota yang terlibat adalah cara cepat sembuhkan luka?

Sudah tentu TIDAK!

Ini selalunya kerap terjadi kepada mereka yang luka akibat kencing manis.

Siapalah yang sanggup kehilangan anggota badan kan? Anggota kita ni bukannya ada ganti. Hilang satu, hilanglah selamanya. Kalau digantikan dengan yang palsu sudah tentulah tak akan sama.

Jadi, apakah cara cepat sembuhkan luka supaya anda tak perlu melalui pengalaman ngeri dipotong anggota badan yang terlibat?

cara cepat sembuhkan luka

Jawapannya adalah = PEMAKANAN YANG BAIK & PENGAMBILAN NUTRISI @ VITAMIN

 

MENGAPA PEMAKANAN YANG BAIK PENTING UNTUK PENYEMBUHAN LUKA?

Pemakanan yang baik amat diperlukan untuk penyembuhan luka. Semasa proses penyembuhan, badan memerlukan peningkatan jumlah kalori, protein, vitamin A, C dan zink.

 

MATLAMAT UNTUK PEMAKANAN SIHAT

Makan pelbagai jenis makanan untuk mendapatkan semua kalori, protein, vitamin, dan mineral yang anda perlukan. Amalkan tabiat makan SUKU SUKU SEPARUH seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi memastikan anda tidak makan berlebihan.

Jika anda mempunyai diet yang telah ditetapkan oleh Dietician @ Pakar Pemakanan anda, ikuti pelan tersebut sebaik yang mungkin, kerana ia akan membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan boleh mencegah jangkitan dan beberapa komplikasi.

 

“KUASA” MAKANAN DAN KUMPULAN MAKANAN UNTUK MEMBANTU PENYEMBUHAN LUKA

PROTEIN: Daging, kacang, telur, susu dan yogurt terutama Greek yoghurt ), tauhu, kacang soya, produk protein soya (Baca tentang ESP – Energizing Soy Protein Shaklee)

VITAMIN C: Buah dan jus oren, strawberi, tomato, jus tomato, lada, kentang bakar, bayam, brokoli, kobis Brussels & kobis. (Baca tentang Sustained Release Vitamin C Shaklee)

VITAMIN A: Sayuran berwarna hijau gelap, sayur-sayuran berdaun, sayuran berwarna oren seperti lobak merah, cantaloupe, produk tenusu, hati dan bijirin. (Baca tentang Carotomax Shaklee)

ZINK: Bijirin, daging merah & makanan laut. (Baca tentang Vita-Lea Shaklee)

 

SEKIRANYA ANDA TIDAK MAKAN DENGAN BAIK:

  • Makan 5 atau 6 hidangan kecil sehari. Daripada berusaha untuk makan 3 makanan besar sehari, cuba makan makanan yang lebih kecil dan makanan ringan di antara makanan untuk mendapatkan nutrisi yang mencukupi. Buat makanan ringan berkhasiat. Contoh makanan ringan: keju dan segelas susu, keju dan buah-buahan, ½ sandwic kecil, milkshake, mentega kacang bersama buah-buahan, jus buah-buahan atau buah-buahan segar.
  • Makan makanan yang mengandungi sumber protein, vitamin, kalori dan mineral yang baik.
  • Ambil suplemen sekiranya diet harian anda tidak membantu. Dapatkan produk suplemen yang telah terjamin selamat, semulajadi & berkesan. Penting juga untuk pastikan suplemen yang anda ambil telah melaui ujian klinikal, kajian saintifik terperinci & Landmark Study. Tidak semua jenama suplemen memberikan manfaat yang sama. (Rujuk cadangan suplemen di bawah)
  • Ambil multivitamin harian yang lengkap dengan mineral jika anda tidak dapat makan mengikut jumlah yang disarankan (sebilangan besar daripada kita memang gagal untuk mengamalkan diet seimbang setiap hari).

 

JIKA ANDA MEMPUNYAI DIABETES ATAU GULA DARAH TINGGI

Teruskan untuk memantau paras gula darah anda dengan teliti. Kawalan yang baik terhadap paras gula darah akan membantu dengan penyembuhan luka dan boleh mencegah jangkitan. Anda mungkin perlu berjumpa doktor dan pakar diet berdaftar untuk membantu mengawal gula dalam darah melalui diet dan ubat tertentu.

 

CADANGAN SUPLEMEN – CARA CEPAT SEMBUHKAN LUKA

Cadangan suplemen di bawah boleh diambil mengikut keperluan dan bajet individu.

Info ringkas tentang fungsi & manfaat setiap suplemen yang dicadangkan:

VIVIX – membantu memperbaiki sel hingga ke tahap DNA. Campuran proprietari saintifik termaju Shaklee adalah berasaskan anggur muscadine – salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

PROTEIN – menggalakkan pertumbuhan sel-sel baru yang lebih sihat & kuat. Protein adalah seperti blok yang membina tubuh anda, seperti batu bata yang membina rumah anda. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan

VITAMIN C – menyokong penyembuhan luka. Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan juga mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda.

VITA-LEA – Setiap hidangan memberikan 28 jenis vitamin penting dan mineral kritikal, zat besi, zink dan Beta Karotena untuk perlindungan antioksidan dan membantu proses penyembuhan luka.

 

cara cepat sembuhkan luka

 

cara cepat sembuhkan luka

 

cara cepat sembuhkan luka

 

TESTIMONI LUKA KENCING MANIS

cara cepat sembuhkan luka

 

TESTIMONI LUKA CZER (BERSALIN)

cara cepat sembuhkan luka

cara cepat sembuhkan luka

 

TESTIMONI LUKA KEMALANGAN

cara cepat sembuhkan luka

 

Anda tak tahu set suplemen yang mana yang perlu anda ambil sebagai cara cepat sembuhkan luka anda? Jangan risau, WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk dapatkan konsultasi.

Saya akan berikan cadangan mengikut keperluan & bajet anda.

 

cara cepat sembuhkan luka

 

Komen Facebook:
Cara Cepat Sembuhkan Luka Guna Kaedah Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *