Stress boleh berpunca daripada pelbagai faktor seperti tekanan kerja, masalah peribadi, hubungan sosial, dan faktor biologi. Ada sesetengah orang yang boleh kendalikan hal tersebut dengan baik dan jarang stress, tapi ada juga yang mudah sangat trigger walau dengan sekecil-kecil masalah. Kenapa selalu STRESS & mudah sangat stress?

 

BERIKUT ADALAH BEBERAPA PUNCA KENAPA SELALU STRESS:

1. Tekanan Kerja: Beban kerja yang berat, kekangan masa yang ketat, atau tuntutan prestasi yang tinggi di tempat kerja, tak habis-habis kena kejar dateline!
2. Masalah Peribadi: Konflik keluarga, kewangan, atau masalah kesihatan peribadi.
3. Hubungan Sosial: Konflik dengan rakan atau keluarga, kesunyian sosial, atau masalah dalam hubungan.
4. Perubahan Hidup: Perubahan besar seperti berpindah rumah atau kawasan tempat tinggal, berubah kerjaya, atau kehilangan seseorang.
5. Ketidakpastian: Tak tahu apa yang akan berlaku atau keadaan yang tidak terkawal dan akan membuatkan seseorang jadi over thinking.
6. Kesihatan Fizikal: Masalah kesihatan kronik atau keletihan fizikal.
7. Gangguan Tidur: Kurang tidur atau tidur yang tidak berkualiti.
8. Gaya Hidup Tidak Sihat: Diet yang tak sihat, kurang senaman, atau penggunaan bahan berbahaya.
9. Perubahan Perasaan: Tak dapat mengurus emosi dengan baik atau kurangnya kemahiran mengendalikan stress.
10. Tuntutan Sosial: Tekanan untuk memenuhi jangkaan sosial atau budaya. Ingat! Kita jangan hidup untuk mata umum.

Ini hanyalah beberapa contoh punca kenapa selalu stres yang boleh berlaku. Adakah anda mengalami mana-mana daripada ini atau ada perkara khusus yang ingin anda bicarakan?

 

Stress yang berlarutan dan tak dikendalikan dengan baik boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan fizikal dan mental.

Beberapa bahaya stress termasuklah:

1. Masalah Kesihatan Mental: Stress yang berpanjangan boleh menyebabkan masalah kesihatan mental seperti kecemasan (anxiety), kemurungan, dan gangguan tidur.

2. Penurunan Imuniti: Stress boleh mengganggu sistem imun tubuh, menjadikan anda lebih terdedah kepada jangkitan dan penyakit.

3. Masalah Jantung: Stress kronik berkait rapat dengan risiko penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung dan strok.

4. Masalah Pencernaan & Usus: Stress boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti sakit perut, sembelit, atau gangguan gastrousus.

5. Pengaruh Terhadap Berat Badan: Beberapa orang mungkin bertindak balas terhadap stress dengan mengambil makanan berlebihan atau kurang makan, yang boleh menyebabkan perubahan berat badan yang tidak sihat.

6. Masalah Kulit: Stress boleh menyebabkan masalah kulit seperti jerawat, ekzema, atau rambut gugur.

7. Ketidakseimbangan Emosi: Stress boleh mempengaruhi kestabilan emosi, menjadikan seseorang lebih mudah marah, mudah terganggu, atau mudah merasa terluka.

8. Masalah Kesihatan Reproduktif: Stress yang berpanjangan boleh mempengaruhi kesuburan, libido, dan kitaran haid pada wanita.

9. Masalah Kognitif: Stress boleh mempengaruhi fungsi kognitif seperti daya tumpuan, daya ingatan, dan kemampuan membuat keputusan.

10. Risiko Perilaku Tidak Sihat: Stress boleh menyebabkan individu merokok, minum alkohol, atau menggunakan dadah sebagai cara untuk mengendalikan tekanan.

Penting untuk menguruskan stress dengan baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh. Jika anda mengalami stres yang berpanjangan atau merasa terlalu sukar untuk mengendalikannya sendiri, pertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada pakar kesihatan mental.

 

kenapa selalu stress

 

kenapa selalu stress

 

KENAPA SELALU STRESS SEDANGKAN ADA MINDTROPIC!

KELEBIHAN & MANFAAT BAHAN-BAHAN DALAM MINDTROPIC

Ahswaganda KSM-66
Bahan aktif berpaten dan berkualiti tinggi dari India ini bertindak sebagai adaptogen (bahan semulajadi yang dapat membantu badan manusia menyesuaikan diri dengan tekanan fizikal, mental dan persekitaran) yang dapat mengurangkan symptom berkait dengan stress, keresahan dan kemurungan.

Phosphatdylserine
‘Super brain booster’ (penggalak minda) yang amat penting bagi mengekalkan kesihatan dan struktur set otak bagi menyokong daya ingatan, konsentrasi dan ketajaman minda dalam berfikir.

Bacopa monnieri
Tumbuhan yang dikenali sebagai Brahmi ini dikaji dapat membantu dalam regenerasi sel otak. Herba yang kaya dengan antioksidan ini menyokong fungsi kognitif, emosi dan memori.
Kognitif merujuk kepada proses berfikir, persepsi, pemahaman dan pengetahuan dalam aktiviti otak manusia. Ia melibatkan segala yang berkaitan dengan penerimaan, pemprosesan, penyimpanan, dan penggunaan maklumat.

Magnesium
Komponen yang terlibat dalam lebih 600 tindakbalas sel badan, sekaligus menjadikan mineral ini penting untuk kesihatan otak, membantu pembelajaran dan meningkatkan kualiti tidur.

Selenium
Bertindak sebagai ‘neuroprotector’ (pelindung sel neuron) dalam mencegah kerosakan sel daripada tekanan oksidatif dan keradangan. Ia juga dapat melindungi otak daripada kemerosotan kognitif akibat penuaan.

  • 100% bahan semulajadi
  • Sesuai untuk 18 tahun keatas
  • Rasa buah peach yang sedap
  • Tanpa perasa & pewarna tiruan
  • Tanpa gula tambahan
  • Pengiktirafan kilang oleh European Quality Award

 

kenapa selalu stress

 

kenapa selalu stress

 

Nak LIHAT TESTIMONI Mindtropic lagi? Ada banyakkk, boleh klik gambar di bawah yer..

 

kenapa selalu stress

 

kenapa selalu stress

 

Kenapa selalu stress sedangkan ada MINDTROPIC?

Insya-Allah akan jadi lebih mudah untuk anda lepaskan diri daripada cengkaman stress. Cubalah ye, and thank me later!

 

kenapa selalu stress

 

Komen Facebook:
Kenapa Selalu STRESS? Anda Mesti Buat Ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!