Paraben adalah pengawet yang digunakan dalam produk skin care, kosmetik, produk penjagaan diri, makanan dan dadah; untuk menghalang pertumbuhan kulat dan bakteria. Tahukah anda tentang kesan paraben dan bahaya paraben untuk kulit, kesihatan dan alam sekitar?

Penggunaan paraben telah dipersoalkan kerana pelbagai kesan buruk, dan ada beberapa yang cukup serius hingga perlu dipertimbangkan semula profil keselamatannya.

Tahukah anda bahawa Paraben didapati dalam lebih daripada 22,000 produk kosmetik dan dalam kira-kira 90% sampel makanan yang diuji di Amerika Syarikat?

 

kesan paraben

Kebanyakan kosmetik mengandungi Paraben, sementara hanya beberapa makanan yang telah dibungkus atau separuh masak yang mungkin mengandungi Paraben.

Hah!…. makanan pun mengandungi paraben?… ngeri kan?

Apakah kesan paraben kepada kesihatan, kulit & alam sekitar ?

Berikut adalah 5 kesan Paraben yang industri kosmetik TIDAK mahu anda ketahui:

 

kesan paraben

KANSER PAYUDARA:

Banyak kajian telah menunjukkan kehadiran Paraben dalam tumor payudara, dan Paraben mungkin menggalakkan penyebaran kanser ini juga.

  • Kajian ini menyimpulkan bahawa tindakan paraben ini pada ekspresi ER (Reseptor estrogen) dan PGR (Progesterone Receptor) dalam sel-sel bukan kanser menunjukkan kemungkinan ia menjadi pencetus awal kanser payudara.
  • Kajian baru-baru ini yang dilakukan pada 2016 menyimpulkan bahawa metilparaben meningkatkan pembiakan tumor kanser payudara melalui aktiviti TIC (Tumor Initiating cell) yang memainkan peranan langsung dalam chemoresistance dengan menggalakkan memodulasi aktiviti sel stem.

 

TINDAKAN ESTROGENIK:

Paraben mempunyai tindakan estrogen yang lemah, dan ia tidak mencukupi untuk menyebabkan sebarang kesan yang boleh dilihat. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan hasil yang berlawanan. Paraben menunjukkan ia boleh mengubah tingkah laku seksual.

KEMANDULAN PADA LELAKI

Kesan Paraben telah terbukti menjejaskan daya hidup sperma dalam eksperimen yang dijalankan oleh kedua-dua invitro (badan luar) dan dalam Vivo (dalam badan). Untuk maklumat lanjut klik disini.

 

kesan paraben

MENGGALAKKAN PENUAAN KULIT

Didapati, selepas 1 bulan penggunaan harian produk yang mengandungi rumusan methylparaben, MP (methylparaben) tetap tidak metabolik dan bertahan sedikit di dalam sel-sel korneum Stratum di makmal.

Methylparaben menurunkan keupayaan keratinosit yang banyak dan menukar morfologi sel. MP juga menurunkan hyaluronan sintase 1 dan 2 mRNA dan kolagen jenis IV.

Pendedahan kepada methyparaben mempengaruhi penuaan kulit. Oleh itu, jangan lupa untuk memeriksa samada bahan ini ada atau tidak, sebelum anda membeli produk skin care, kosmetik & produk penjagaan diri.

Kita beli produk-produk ni dengan tujuan untuk dapat kulit yang cantik & sihat kan? Jadi, pastikan semua produk yang anda gunakan adalah bebas paraben.

 

TOKSIN ALAM SEKITAR

Oleh kerana penggunaan Paraben yang meluas, ia telah dikesan di dalam tanah, air kumbahan, kolam renang, habuk rumah, tetapi tidak di dalam air minum di negara maju.

Kajian mendapati methyl paraben terdapat dalam ikan dari Michigan, New York, dan Florida, helang botak dari Michigan, albatrosses dari Midway Atoll, Laut Pasifik Barat Laut.

Hah!… kita bukan saja buatkan diri sendiri tercemar dengan kimia Paraben, tapi alam sekitar juga ikut sama tercemar.

 

BAGAIMANA UNTUK MENGELAKKAN PARABEN DALAM MAKANAN DAN KOSMETIK?

Berikut adalah beberapa cadangan bagaimana untuk go-green dengan produk bebas Paraben:

MAKANAN:

Dalam kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat, Paraben ditemui dalam bir, sos, pencuci mulut, minuman ringan, ikan diproses, jem, acar, produk tenusu beku, sayur-sayuran diproses dan perasa sirap. Malangnya, makanan bayi dan kanak-kanak mempunyai kepekatan maksimum Paraben.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk go-green dengan produk bebas Paraben:

  • Mengamalkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar dan bukannya minuman tin.
  • Elakkan makanan yang diproses untuk kanak-kanak; makanan yang diberikan kepada bayi dan kanak-kanak harus disediakan di rumah.
  • Elakkan makanan separuh masak atau dehidrasi yang hanya memerlukan sedikit masa memasak.
  • Memilih produk tenusu segar seperti susu, keju dan yoghurt berbanding yang dipack.
  • Memilih hanya daging segar berbanding yang sudah diproses.
  • Elakkan snek berasaskan bijirin atau berasaskan kentang dan kacang bersalut.
  • Elakkan manisan (tidak termasuk coklat).

 

kesan paraben

KOSMETIK & SKIN CARE

Paraben terdapat dalam hampir semua produk penjagaan kulit; seperti pencuci muka, krim, losyen, pelindung matahari, ubat gigi dan sebagainya. Oleh kerana kehadiran paraben yang meluas, anda mungkin perlu:

 

DRUGS & UBAT

Pastikan anda mengambil ubat secara teratur, walaupun ia mengandungi Paraben. Pendedahan sesekali kepada Paraben mungkin tidak menjadi bahaya kesihatan.

Pendedahan harian kepada Paraben dalam kosmetik, skin care dan makanan yang harus dielakkan.

Oleh kerana penggunaan Paraben yang meluas, memang agak mencabar untuk mengelakkannya sama sekali. Tetapi anda harus cuba sebaiknya untuk meminimumkan pendedahan kepada Paraben dengan membaca label produk.

 

BAGAIMANA CARA UNTUK MEMBACA LABEL PRODUK DAN MENGETAHUI YANG BAHANNYA MENGANDUNGI PARABEN?

Berikut adalah tip bagaimana untuk membaca label produk:

Tips 1: Paraben mempunyai banyak derivatif.

Paraben mempunyai banyak derivatif methyl paraben, etil paraben, propyl paraben, n-butyl paraben, dan isobutyl paraben.

Derivatif ini mempunyai awalan yang berbeza seperti etil, metil, butil dan lain-lain namun akhiran tetap sama “paraben.”

 

Tips 2: Pengawet industri makanan dengan kata “E” terutama di Eropah

Ethyl paraben E214

Propyl paraben E216

Methyl paraben E 218

(Sumber: Wikipedia)

 

Tips 3: Paraben disenaraikan di akhir senarai bahan

Paraben biasanya disenaraikan di akhir senarai bahan kerana ia terdapat dalam kepekatan rendah. Lebih tinggi kedudukan bahan dalam senarai bermakna lebih tinggi kepekatannya.

 

Tips 4: Cari perkataan “paraben-free” pada label.

Kebanyakan syarikat yang tidak meletakkan paraben dalam produk mereka menyerlahkan fakta ini dengan menggunakan perkataan “Paraben free” di label depan.

 

Tips 5: Perkataan “asas” adalah berbahaya.

Bahan-bahan yang digunakan untuk memegang bahan-bahan aktif semuanya bersatu menjadi satu “asas”. Sekarang tiada seorang pun kecuali pengeluar tahu jenis ramuan apa yang menjadikan “asas”. Jadi lebih baik mengelakkan produk yang menyebut perkataan “base” pada label.

 

Saya yakin anda sudah tahu secara ringkas tetang kesan paraben kepada kehidupan seharian. Jadi, jadilah pengguna bijak dan pilihlah hanya produk-produk yang bebas daripada Paraben.

Walaupun anda rasa kandungan Paraben dalam produk yang anda gunakan adalah sedikit. Tapi kalau dah digunakan setiap hari… 365 hari setahun… untuk tempoh bertahun-tahun.. tidakkah Paraben tu lama kelamaan boleh jadi menimbun?

Tukar produk anda sekarang kepada MEERACLE!

kesan paraben

kesan paraben

kesan paraben

kesan paraben

 

Komen Facebook:
Kesan Paraben Yang Diselindung Oleh Pengeluar Skincare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!