Masalah mental kini menjadi masalah kesihatan ke-2 terbesar di Malaysia. Perkembangan ini pastinya sesuatu yang membimbangkan. Rawatan masalah mental boleh jadi amat mencabar jika masalah tersebut sudah dibiarkan terlalu lama atau penghidap masalah mental itu sendiri tidak cukup komited atau jika ahli keluarga sendiri tidak memberi sokongan penuh.

Tapi, menghidap masalah mental bukan bermakna anda gila. Sila buang persepsi ini.

 

RAWATAN MASALAH MENTAL

Rawatan masalah mental bergantung kepada jenis penyakit mental yang dihidapi dan tahap keseriusannya. Dalam banyak kes, gabungan beberapa jenis rawatan dapat berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda mempunyai penyakit mental yang ringan dengan gejala terkawal, rawatan dari satu aspek penjagaan kesihatan mungkin mencukupi.

Walau bagaimanapun, lazimnya pendekatan beberapa jenis rawatan perlu untuk memastikan semua keperluan psikiatri, perubatan dan sosial anda dipenuhi. Ini amat penting untuk penyakit mental yang teruk, seperti skizofrenia.

 

PASUKAN RAWATAN ANDA

Pasukan rawatan anda mungkin termasuk:

 • Doktor pakar
 • Jururawat
 • Pembantu doktor
 • Psikiatri, seorang doktor perubatan yang mendiagnosis dan merawat penyakit mental
 • Pakar psikoterapi, seperti ahli psikologi atau kaunselor berlesen
 • Ahli farmasi
 • Pekerja sosial
 • Ahli keluarga
rawatan masalah mental
Statistik ini menunjukkan Malaysia berada di tangga ke-8 dalam peratusan masalah mental diantara beberapa negara besar di dunia

UBAT-UBATAN UNTUK RAWATAN MASALAH MENTAL

Walaupun ubat-ubatan psikiatri tidak menyembuhkan penyakit mental, mereka sering boleh memperbaiki gejala masalah mental secara signifikan. Ubat psikiatri juga boleh membantu rawatan sampingan seperti psikoterapi menjadi lebih berkesan.

Ubat-ubatan terbaik untuk anda bergantung kepada keadaan anda dan bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap ubat.

Sebahagian daripada ubat-ubatan psikiatri preskripsi yang paling biasa digunakan termasuk:

 • ANTIDEPRESAN: Antidepresan digunakan untuk merawat kemurungan, keresahan dan tekanan. Ia boleh membantu memperbaiki gejala seperti kesedihan, kehilangan harapan, kekurangan tenaga, kesukaran menumpukan perhatian dan kurang minat dalam aktiviti. Antidepresan tidak menyebabkan ketagihan dan tidak menyebabkan pergantungan.
 • UBAT ANTI-ANXIETY: Ubat-ubat ini digunakan untuk merawat anxiety disorder seperti kebimbangan tak bertempat atau panik. Ia juga boleh membantu mengurangkan gangguan dan insomnia. Ubat anti-anxiety bertindak cepat untuk tempoh jangka pendek, tapi ia juga berpotensi menyebabkan kebergantungan. Oleh itu, idealnya ia hanya akan digunakan untuk jangka pendek sahaja.
 • UBAT MENSTABILKAN MOOD: Penstabil mood adalah yang paling biasa digunakan untuk merawat gangguan bipolar yang melibatkan episod-episod kemurungan. Kadang kala penstabil mood digunakan dengan antidepresan untuk merawat kemurungan.
 • UBAT ANTIPSIKOTIK: Ubat antipsikotik biasanya digunakan untuk merawat gangguan psikotik seperti skizofrenia. Ubat antipsikotik juga boleh digunakan untuk merawat gangguan bipolar atau digunakan dengan antidepresan untuk merawat kemurungan.

 rawatan masalah mental

PSIKOTERAPI

Psikoterapi yang juga dikenali sebagai “terapi perbualan”, membincangkan tentang keadaan anda dan isu berkaitan dengan pakar kesihatan mental. Semasa psikoterapi, anda belajar tentang keadaan dan perasaan, fikiran dan tingkah laku anda.

Dengan info dan ilmu yang anda dapat, anda boleh belajar mengatasi tekanan dan kemahiran pengurusan tekanan.

Terdapat banyak jenis psikoterapi, masing-masing dengan pendekatan tersendiri untuk meningkatkan kesejahteraan mental anda.

Psikoterapi biasanya berjaya diselesaikan dalam tempoh beberapa bulan. Tetapi dalam beberapa kes, rawatan jangka panjang mungkin diperlukan. Ia boleh berlaku secara individu, dalam kumpulan atau dengan ahli keluarga.

Apabila memilih ahli terapi, anda harus berasa selesa dan yakin bahawa dia mampu mendengar dan faham apa yang anda akan katakan. Adalah penting untuk ahli terapi anda memahami perjalanan hidup yang telah membantu membentuk siapa anda dan bagaimana anda hidup di dunia.

 

RAWATAN MERANGSANG OTAK

Rawatan rangsangan otak kadang-kadang digunakan untuk kemurungan dan gangguan kesihatan mental yang lain. Kaedah ini umumnya dikhaskan untuk situasi di mana ubat-ubatan dan psikoterapi tidak berfungsi. Ia termasuklah terapi elektroconvulsive, rangsangan magnet transkranial, rawatan eksperimen yang disebut rangsangan otak dalam dan stimulasi saraf vagus.

Pastikan anda memahami semua risiko dan manfaat mana-mana rawatan yang disyorkan.

 

PROGRAM RAWATAN HOSPITAL DAN RESIDENTIAL

Kadangkala penyakit mental menjadi sangat parah sehingga anda memerlukan rawatan daripada hospital psikiatri. Ini biasanya disyorkan apabila anda tidak boleh menjaga diri anda dengan betul atau sehingga anda membahayakan diri sendiri serta orang lain.

Pilihan termasuk penjagaan pesakit 24 jam di wad hospital atau rawatan residential yang menawarkan tempat sokongan sementara untuk tinggal.

Pilihan lain adalah rawatan pesakit luar yang intensif.

 

RAWATAN PENYALAHGUNAAN BAHAN

Penyalahgunaan bahan biasanya berlaku bersama-sama dengan penyakit mental. Selalunya ia mengganggu rawatan dan memburukkan lagi penyakit mental. Jika anda tidak boleh berhenti menggunakan dadah atau alkohol dengan sendiri, anda memerlukan rawatan.

rawatan masalah mental

MENGAMBIL BAHAGIAN DALAM PENJAGAAN DIRI SENDIRI

Bekerja bersama.. anda dan pakar penjagaan kesihatan anda boleh menentukan rawatan masalah mental yang terbaik, bergantung kepada gejala dan tahap keseriusan masalah mental anda, keutamaan peribadi, kesan sampingan ubat, dan faktor lain.

Dalam sesetengah kes, penyakit mental mungkin sangat teruk hingga doktor atau ahli keluarga perlu membimbing penjagaan anda sehingga anda cukup baik untuk mengambil bahagian dalam membuat keputusan.

 

rawatan masalah mental
WhatsApp 019-7071977 untuk info lanjut tentang Shaklee
Komen Facebook:
Rawatan Masalah Mental, Kemurungan & Tekanan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *