Anda selalu stress? Setiap hari ada saja perkara yang boleh buatkan anda stress? Tak kisahlah samada hal kerja, hal peribadi, hal anak-anak, kawan-kawan atau orang keliling? Dan anda dah tak tahu macam mana cara mengawal stress supaya hidup lebih tenang dan happy? Atau adakah anda seorang yang OCD?

Hah!… banyak betul soalannya kan… jangan risau, apa kata anda ikuti perkongsian daripada Sis Najah Bahir iaitu seorang yang OCD tentang pengalaman dan apakah cara mengawal stress yang beliau amalkan. Mudah sangat tau…

Jemput baca..

cara mengawal stress

[KAWAL STRESS DENGAN BCOMPLEX]

Saya seorang yang bole juga dipanggil OCD.. so apabila melakukan saya sangat pentingkan kesempurnaan n ‘crash my head’ untuk melakukan yang terbaik. Bagi saya kalau tak dapat lakukan sesuatu terbaik, baik tak payah buat langsung😅.

Pada masa yang sama saya juga sejenis yang risau kalau saya ada melukakan hati orang dengan kata-kata atau perbuatan. Disebabkan itu, saya menjadi seorang yang ‘overthinking’. Jadi saya selalu sakit kepala. Perkara ni menjadi lebih teruk pada 2011,apabila keluarga saya menghadapi satu kejatuhan ketika ada masalah syarikat pada masa yang sama saya juga berkerja.

Jadi saya memang jadi serabut dan banyak berfikir sehingga saya boleh rasakan urat kepala merentap mungkin kerana stress.. Tapi alhamdulillah saya masih dapat kawal stress dan masih rasional mungkin kerana masih menjaga hubungan dengan Allah dan ada suami disisi untuk mendengar keluhan namun sy da dapat rasakan saya selalu berdebar-serabut n urat merentap dikepala apabila saya banyak memikir..

Saya sangat bersyukur pada 2012,selapas melahirkan anak pertama saya berjumpa dengan Shaklee..sebenar saya beli ESP untuk banyakkan susu maklumla kerja audit selalu kesana kemari xsempat nak mengepam mengikut masa dan sentiasa bergerak. Ditambahkan lagi saya sambung belajar master pada masa yang sama saya menjadi lebih stress untuk bahagikan masa..Sejak mengenali Shaklee saya terbaca tentang vitamin ‘antistress’ Shaklee iaitu B-Complex.

Stress ni jika tidak dibendung dan diurus akan membawa padah dan menyebabkan penyakit lain. Dengan kesedaran itu, saya cuba mengambil Bcomplex sebijik setiap hari dan saya dapat rasakan perbezaan saya tidak lagi sakit kepala seperti dulu sampai sekarang tiada lagi rentapan di kepala, jantung saya tidak lagi sentiasa berdebar dan tak mudah serabut .. .

Alhamdulillah syukur dengan izin Allah saya rasa tenang dan boleh uruskan stress dan emosi dengan lebih baik berbanding dulu terutama sekali semasa hendak menghadapi peperiksaan.

Maklumla saya juga bekerja pada masa yang sama menguruskan keluarga dan anak dimana merupakan sesuatu yang agak mencabar bagi saya. Setiap kali saya rasa stress je saya akan telan B-compleks. Saya bukan seorang yang suka akan ubat atau supplement tetapi saya percaya dengan Shaklee setelah mencuba ESP dan saya dapati Shaklee mengeluarkan vitamin yang organik dan telah membuat banyak kajian sebelum sesuatu produk itu dikeluarkan serta ada KKM dan Halal Jakim.

Saya ingin menyeru rakan-rakan sekalian agar janganlah kita terlalu berkira didalam mendapatkan makanan tambahan seperti supplement ini untuk kesihatan diri kita dan keluarga.

Dan juga jangan juga mengambil enteng terhadap kesihatan terutamanya stress ni kerana ia akan memudaratkan dan menyesal dikemudian hari. Tambahan, sekarang banyak sangat penyakit datangnya daripada stress dan salah satu daripadanya adalah ‘anxiety disorder’ yang agak popular sekarang.

Hati- hatinya rakan-rakan, Stress ini pembunuh dalam senyap. Ayuh, sama-sama kita menjadi kesihatan kita.
Mencegah lebih baik daripada mengubati.

 

Begitulah pengalaman dan Sis Najah Bahir tentang cara mengawal stress yang beliau lakukan. Mudah sangat kan?

Jom baca apakah dia manfaat B-Complex ni sehingga ia mampu menjadi cara mengawal stress yang sangat efektif.

cara mengawal stress

B-COMPLEX SHAKLEE

Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.

Alami semula nikmat kesihatan. Nutrien yang betul memainkan peranan penting untuk keseluruhan kesihatan dan kesejahteraan.

Keistimewaan Shaklee

Sistem Penyerapan Bioaktif Berpaten
Asid Folik, salah satu vitamin B kritikal dan tidak mudah diserap. Maka, Shaklee membangunkan sistem penyerapan bioaktif berpaten yang menjadikan nutrien ini lebih mudah diserap untuk menyokong penyerapan. Teknologi berpaten ini adalah milik eksklusif Shaklee.

cara mengawal stress

 

MANFAAT VITAMIN B KEPADA TUBUH & MINDA

Vitamin B mampu mengurangkan tahap homocysteine, asid amino toksik yang dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit Alzheimer.

Ia juga dapat meningkatkan mood. Asid folik, vitamin B6 & vitamin B12 memainkan peranan tidak langsung tetapi penting dalam pembentukan serotonin dan neurotransmitter lain. Tambahan pula, penyelidikan telah menemui hubungan antara kekurangan vitamin B serta tahap homocysteine dan gangguan mood yang tinggi.

Vitamin B12 juga merupakan penggalak tenaga yang sangat baik. Bahkan, kekurangan vitamin B12 dapat menyebabkan gejala keletihan ringan hingga kelesuan yang teruk.

cara mengawal stress

WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk info lanjut / membuat pesanan

cara mengawal stress

Untuk senarai harga sila rujuk halaman Senarai Harga Produk Shaklee Untuk Bukan Ahli

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan dapatkan juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli.
Komen Facebook:
Cara Mengawal Stress Untuk Orang OCD

One thought on “Cara Mengawal Stress Untuk Orang OCD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *